Напредни дудуци опет игноришу савет струке: Одбијене све примедбе Грађевинског факултета на пројекат београдског метроа

0

Београд (Фото: Викимедија)

Представници Урбанистичког завода одбили су као неосноване све примедбе Грађевинског факултета на тренутни план развоја београдског метроа.

Грађевински факултет навео је у саопштењу да су примедбе одбијене без правих аргумената и да су као неосноване оцењене јер се односе “на улазне податке за израду Плана”.

У Скупштини града Београда у уторак је одржана јавна седница у вези са Нацртом плана генералне регулације шинских система и првом фазе прве линије метро система.

На седници су учестововали и представници Грађевинског факултета, декан Владан Kузмановић, професор Дејан Гавран и доценткиња Сања Фриц са Kатедре за путеве, железнице и аеродроме, који су изнели примедбе на тренутни план развоја метроа.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Грађевински факултет у Београду поручио је да треба зауставити исхитрену реализацију пројекта београдског метроа, ажурирати све улазне податке и приступити изради иновирановог Генералног пројекта и Нацрта плана, у који ће бити укључене све домаће релевантне научне и стручне институције.

Грађевински факултет објавио је недавно документ са низом примедби на тренутни план развоја београдског метроа.


Прочитајте још: 


Факултет сматра да прва линија метроа мора повезати центар Новог Београда са центром старог града, као и да у првој фази морају бити повезане тачке као што су Прокоп, Kлинички центар, Вуков споменик, Булевар Kраља Александра.

Декан Kузмановић је на седници навео да је кључ проблема настао је још приликом дефинисања пројектног задатка, односно улазних података за Смартплан, наводи се у саопштењу Грађевинског факултета.

Прочитајте још:  Усташки поздрав: Јадранка Косор подржала протесте у Београду

Према његовим речима, улазним параметрима за израду Смартплана, Град је зацртао делове града које треба развијати (Макишко поље, Хиподром, Лука Београд, Ада Хуја, Блок 18 и Блок 26) и тако директно предефинисао коридор прве линије метроа, узимајући у обзир прогнозирани број потенцијалних становника града Београда и прогнозирани број потенцијалних радних места.




“Због тога се фирма ‘WСП’ у Смартплану овим питањем суштински није ни бавила, већ је трасу усвојила у складу са улазним подацима које је Град доставио”, навео је Kузмановић.

Он је навео и да су нетачни наводи да је француска фирма “Ежис реил”у Генералном пројекту потврдила такво решење, јер се ни они нису бавили валидношћу улазних података.


Прочитајте још: 


Представници Грађевинског факултета на јавној седници су поручили да је, с обзиром на евидентна неслагања и контрадикторности у улазним подацима за Нацрт плана, неопходно ажурирати Смартплан пре доношења коначне одлуке о развоју метро система града Београда.

Декан Грађевинског факултета истакао је и да Град Београд уопште и није надлежан за објекте попут метроа, односно да је прекршен члан 133. Закона о планирању и изградњи, по коме посао пројектовања и изградње метроа (већ од нивоа Генералног пројекта са претходном студијом оправданости) мора да води Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

“Ако седнете у погрешно пројектован метро, све линије и станице биће вам погрешне”, закључио је Kузмановић.

У саопштењу се наводи да је због значаја пројекта метроа за Град Београд и Србију, Грађевински факултет са примедбама упознао и највише државне органе.

Прочитајте још:  Бањалука одговорила: Шмиту и Марфију прети робија од осам година?

[table id=1 /]



Nova ekonomija, Nevena Petaković

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *