Београдски ваздух јуче је пркосио свим природним законима јер је имао и боју, и мирис, али и укус

0
У Квебеку у Канади овако изгледају димњаци Рио Тинта који испуштају отровне гасове у ваздух

Београдски ваздух јуче је пркосио свим природним законима јер је имао и боју, и мирис, али и укус. Уз то је, барем према подацима портала „Ер вижуал” који у реалном времену приказује загађење у свету, био на неславном првом месту најзагађенијих градова света. У престоници се у раним јутарњим сатима није видео ни прст пред оком јер је тежак облак смога притиснуо Београд и готово му потпуно суспендовао право на дисање.

– У мом комшилуку, у близини хотела „Југославија”, све је то деловало потпуно нестварно. Од магле се није видела ни суседна зграда, а ваздух је буквално смрдео толико да су се суседи питали да се можда није десио неки инцидент са топланама. Није нам било добро када смо угледали такав призор – каже један од станара зграде у овом делу Новог Београда.
Ништа боље није било ни у центру града, а суграђани из готово целог Београда на друштвеним мрежама делили су фотографије измаглице. Чак и у вишим деловима Београда, као што је Кумодраж, комшије су се жалиле да после јутарње шетње осећају у устима честице чађи које су им се лепиле за грло.

– Испада да је боље да сам седела у стану и попушила целу паклицу цигарета уместо што сам се прошетала 20 минута и удахнула ово чудо – пожалила се једна суграђанка.
Ово готово да и не чуди, јер је и према подацима сајта „Беоеко” Градског завода за јавно здравље стајало обавештење да је ваздух „загађен” што значи да може изазвати здравствене тегобе, а код осетљивих група, односно старих, деце и особа са болестима срца и плућа, те тегобе могу бити још озбиљније. Овај портал угроженом становништву препоручивао је да избегава напорне активности у спољашњој средини и да их преусмери у затворени простор док се квалитет ваздуха не поправи. И здравијем делу популације саветовало се да смањи дужину и интензитет напорних послова, као и да прави чешће паузе док напољу ради било шта што је праћено убрзаним и дубоким дисањем.

Ништа веселији нису били подаци ни на апликацији „Сепа” Агенције за заштиту животне средине. Око поднева, она је показивала да су у „црвеној” зони загађења готово све мерне станице, а једино се издвајао, да се не поверује, Обреновац, у коме је у том тренутку ваздух био означен као „одличан”.

У ранијим јутарњим сатима, према подацима домаћих институција, најтеже се дисало у Лазаревцу где је ваздух имао љубичасту, односно ознаку „јако загађен”.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Ана Вуковић / Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.