Казне иду и до 800.000 динара! Од данас сви морају да имају зимске гуме

0

(Фото: Пиксибај)

Београд-Као и претходних година, и овога 1. новембра на снагу ступа законска обавеза употребе зимских гума. Возачи су од данас, па до 1. априла 2022. године, обавезни да на сва четири точка својих возила имају зимске преуматике, уколико на коловозу има снега, леда или поледице.

То подразумева и да, у наведеним условима, минимална дубина шаре газећег слоја зимских пнеуматика мора да буде 4 четири милиметара.

Цена су ове године, чини се, нешто више у односу на претходну, па за замену и балансирање сва четири пнеуматика, у просеку, треба издвојити између 1.500 и 3.000 динара. Цене, свакако, могу бити и веће у зависности од димензија точкова и врсте фелни.



Када је о ценама зимских пнеуматика реч, оне почињу од већ око 3.000, па до преко 20.000 динара за зимске гуме већих димензија познатијих брендова. Генерално, можемо рећи да се цене зимских гума најчешће коришћених димензија (оних за фелне од 14 и 15 цола) крећу између 4.000 и 6.000 динара по комаду, у зависности од бренда, димензија и типа возила за која су намењене.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Остала зимска опрема

Такође, у периоду од 1. новембра до 1. априла, на путевима изван насељених места, обавезно је у возилу имати ланце или “чарапе” за точкове, односно неко прописано средство за повећање отпора пнеуматика.

Када на коловозу има снега, ланци се монтирају на погонске точкове, на оним саобраћајницама на којима је њихова употреба означена као обавезна. За кретање насељеним местима возила не морају имати ланце на точковима.

Зимска опрема већих возила, аутобуса, камиона и других теретњака, као обавезну опрему подразумева и лопату.

Прочитајте још:  Напредно правосуђе: Пуцао жени у главу и руку и добио кућни притвор!

Зашто зими мењамо гуме?

Стручњаци упозоравају да летње гуме на температури испод 7 степени Целзијуса губе своју најважнију карактеристику – добро пријањање за асфалт.

Такође, њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од прописаног трага који остављају зимски пнеуматици.

Већа дубина шара зимских гума главни је разлог за то што чак и најјефтинији зимски пнеуматици и до четири пута боље пријањају за подлогу него летњи.

Шаре зимских гума су обликоване тако да спречавају задржавање снега и појаву “аквапланинга” (појава када возило својом тежином не може да истисне воду са пута испод гума, па долази до одвајања возила од подлоге).

Зимски пнеуматици су безбеднији за употребу у прописаном периоду чак и када су коловози суви, нарочито при температурама нижим од 7 степени. Такође, конструкција металног костура зимске гуме тврђа је и отпорнија на механичке ударце.

Колике су казне ако их не заменимо?

Казне за вожњу са летњим гумама на точковима зими могу бити – заиста папрене! То значи да вас вожња саобраћајницама на којима има снега, поледице или леда може коштати:

од 10.000 до 20.000 динара за физичка лица,

од 60.000 до 800.000 динара за правна лица,

од 30.000 до 200.000 динара за предузетнике.

У случају да возило које на точковима нема све четири зимске гуме изазове саобраћајну незгоду или несрећу – оно се третира као технички неисправно. У том случају, износи прописаних казни могу да буду још већи будући да власник и/или возач сносе комплетан износ начињене штете.

У случају незгоде у којој нема повређених али је начињена мања материјална штета, возач проглашен кривим мораће да плати између 20.000 и 40.000 динара, или да одлужи казну до 45 дана затвора. Међутим, уколико је неко у таквом удесу претрпео лакше телесне повреде, возач који је изазвао несрећу може бити кажњен са до 3 године затвора.

Прочитајте још:  ПРАВДА У ВУЧИЋЕВОЈ СРБИЈИ: Сиријац напао дете у Суботици, осуђен на само 5 дана затвора!

У случају тежих повреда, возачу прети казна од једне до 8 година затвора. Међутим, уколико дође до смртног исхода, прописана казна затвора може да износи између две и 12 година.

[table id=1 /]



Почетна

Еспресо.рс/Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *