МИЛО “ШВАЈЦАРАЦ”: Испливала нова афера, зашто је Ђукановић најмање 15 пута обилазио Женеву у највећој тајности?

0
чобанин

Мило Ђукановић чобанин

Председник Црне Горе мора много тога да објасни.

Бивши премијер и актуелни шеф државе најмање три пута је слетао и задржавао се на аеродромима у Швајцарској без званичног објашњења, док се за 12 летова Владиним авионом од јуна 2016. до марта 2020. године на те дестинације не знају ни путници ни разлози. Након претходне власти, ћутање о томе наставила је и садашња, упркос судским одлукама о томе да треба ослободити приступ информацијама.



Око два сата поподне у среду, 6. марта 2019. године, мали пословни авион полетио је са аеродрома близу Брисела.

У њему је била вишечлана делегација црногорског председника, која је у средиште Европске уније претходне вечери допутовала из Подгорице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мило Ђукановић се тог јутра у Бриселу срео са лидерима ЕУ и НАТО, Доналдом Туском и Јенсом Столтенбергом и потом ручао са званичницима Европске јеврејске асоцијације, након што су му уручили награду “Краљ Давид” у знак признања за “његов изузетан допринос подршци и заштити Јевреја”.

Четрдесетак минута касније, уместо да одлети право кући у Црну Гору, “лир-џет 45” слетео је у Швајцарску, земљу сатова, чоколаде и сира, врхунских здравствених услуга и полутајног банкарства, на један од аеродрома близу Женеве.

Донедавно је једина јавности позната околност која повезује Ђукановића са овим местом била то што у њему живи и његов дугогодишњи пријатељ Станко Цане Суботић.

Авион је остао на писти око три и по сата, а потом наставио за Подгорицу.

Шта је делегација на челу са Ђукановићем радила тога дана у Женеви, нико није могао да сазна од надлежних који две године и пет месеци неће да одговоре на питања о томе, нити да обелодане документацију о овом лету.

Генерални секретаријат две Владе и кабинети Ђукановића и бившег премијера Душка Марковића нису објаснили ни ко је све био у државном авиону и зашто је “лир-џет 45” слетао у регион око Женевског језера још 14 пута од јуна 2016. до марта 2020. године – од чега са Ђукановићем још најмање у два наврата. Ови представници власти нису одговарали на питања, нити одобравали захтеве за слободан приступ информацијама, па су чак игнорисали и судске пресуде по којима је то требало да ураде.

Прочитајте још:  Бугарска иницијатива: Дићи споменик председнику САД који је заштитио земљу од агресије Срба и Грка

Три месеца након међуслетања у Женеву из Брисела, Ђукановић је поново тамо путовао Владиним авионом, који је слетео рано ујутро 6. јуна, остао на писти нешто преко шест сати и наставио за Братиславу.

Председник и његов главни политички саветник Милан Роћен вечерали су тог дана у главном граду Словачке са тадашњим вице-премијером Мирославом Лајчаком, уочи Глобсец конференције о безбедности.

Следећег дана, Ђукановић је говорио на панел дискусији о дијалогу Србије и Косова са председницима Хашимом Тачијем и Александром Вучићем.

Ђукановић и Роћен срели су се у Братислави и са тадашњим високим званичником Стејт дипартмента, Филипом Рикером, прије него што се авион упутио према Црној Гори, нешто послије 15 часова.

Председник је из јавности непознатих разлога путовао у Женеву и 22. јануара 2019. године, слетио око 7:52, а око 16:38 полетио за Подгорицу.

Осим из историје летова Владиног авиона, коју је уступио Пројекат за извештавање о организованом криминалу и корупцији (ОЦЦРП), то се види и из налога за употребу ваздухоплова број 04/19 од 13. јануара 2019. године.

Тај папир, који је потписала бивша генерална секретарка Владе Наташа Пешић, а сада саветница за сарадњу са државним органима у Ђукановићевом кабинету, једини је документ о коришћењу државног авиона објављен од црногорских власти од почетка правне битке за слободан приступ информацијама у мају 2019. године до данас, упркос пресудама Управног суда, који је поништио два решења ГС о одбијању захтева за достављање података о летовима.

Владиним прописом предвиђено је да председници државе, парламента и Владе, који су и штићене личности, могу бесплатно користити авион за службена путовања, док остали високи државни званичници и органи, морају да плате све трошкове коришћење авиона из сопствених буџета, ако им се одобри употреба авиона.

У 2016. години, било је пет необјашњених слетања у област око Женевског језера од јуна до краја године, једно 2017, три 2018, четири у 2019. години – укључујући три лета на којима је Ђукановић био у авиону. До марта 2020. године, забележена су још два необјашњена лета из Подгорице у ову регију, уз скривање и путника и разлога путовања.

Од краја новембра 2016. године до почетка јуна 2018. године, постоји само један необјашњени лет државног авиона – у априлу 2017. године. Ђукановићу је 28. новембра 2016. престала функција премијера, а председничку заклетву положио је 20. маја 2018.

Прочитајте још:  Мило примио Изетбеговићеве емисаре: Србе још нисмо победили, али хоћемо!

Неки летови су обављени у време када су се у Црној Гори догађале битне ствари, али не постоје докази који би их довели у међусобну везу.

Дан после лета у Женеву од 24. октобра 2016. године, одржана је седница Председништва Демократске партије социјалиста са које је објављено да Ђукановић неће бити кандидат за премијера, након паламентарних избора тог месеца.

Дан након избора Марковићеве Владе, 29. новембра 2016. године, у време док је у Подгорици она заседала, државни авион је слетео у Женеву и остао тамо око осам сати.

У јеку афере “Коверта”, дан након што је први пут одговарао на питања новинара о њој, Ђукановић је 22. јануара 2019. боравио осам сати у Женеви, где је стигао Владиним авионом.

Државни авион се у Женеви задржао најмање нешто преко сат времена у три случаја, а највише тринаест и по сати 21/22. новембра 2018. године. У неким случајевима, пре или након слетања или полетања из Женеве, авион је слетао на аеродроме у Италији и Француској.

У периоду од јуна 2016. до марта 2020. године било је још неколико летова Владиним авионом у Женеву, али су високи државни функционери званично обавештавали јавност о својим службеним активностима у том граду.

Из кабинета Ђукановића нису одговорили на питања из јуна 2020. године о томе шта је радио у Женеви 6. марта и 6. јуна 2019, као ни да ли је био путник у авиону током осталих 13 летова.Није одговорено ни на прошле седмице поновљена питања о тим летовима и на додатно питање о његовом боравку у Женеви 22. јануара 2019.

Још једну тајну Ђукановићеву везу са Швајцарском открио је недавно МАНС у оквиру међународне новинарске истраге Пандорини папири о офшор пословима државних званичника, богаташа, криминалаца и јавних личности.

МАНС је утврдио да је фирма која је управљала трастовима које су Ђукановић и његов син Блажо формирали 2012. године – и сакрили то власништво преко пет држава – пословала на адреси у швајцарском месту Нушател. Оно се налази на стотинак километара од Женеве, а у близини више малих аеродрома око Женевског језера. Од 2017. године, фирма Љ Манагемент (Суиссе), код које се налази документација о пословању трастова Ђукановића, преселила се на адресу у Женеви.
У копији печата за оверу, који је објавио МАНС, стоји да се адвокат лично уверио да копија пасоша одговара оригиналу, а да фотографија верно одражава лик власника, из чега произлази да је Ђукановић требало да лично донесе пасош и покаже га адвокату.

Прочитајте још:  Руски дом у Београду: Конкурс за бесплатно студирање на руским универзитетима

Са Ђукановићем су тог дана на аеродром Хитроу допутовали супруга Лидија, кум Душко Бан са супругом и пријатељ Зоран Ћоћо Бећировић.

Ђукановићи су негирали да су имали било какву имовину у основаним трастовима, а МАНС је утврдио да су постојали најмање до 2014. године.

Лет за Париз и даље под велом тајне

Ђукановић је државни авион користио током новогодишњих празника 2019/2020. за одлазак у Париз, одакле је са супругом и пријетељима отпутовао у Мајами, као и за повратак из Париза десетак дана касније у Подгорицу, утврдио је МАНС у фебруару прошле године.

Председник је Агенцији за спречавање корупције, објаснио да је у Паризу 29. децембра 2019. имао службене обавезе о којима није обавестио јавност јер су “у питању састанци са одговарајућим степеном тајности”, након чега је о свом трошку отпутовао редовном линијом за Мајами, саопштио је АСК у јануару ове године. Ђукановић се државним авионом вратио из Париза у Подгорицу 10. јануара.

Позивајући се на решење Специјалног државног тужилаштва којим је одбачена пријава МАНС-а за злопупотребу службеног положаја, АСК је утврдио да Ђукановић није прекршио закон.

Директор Истраживачког центра МАНС-а, Дејан Миловац рекао је тада да СДТ и АСК нису другим доказима проверавали тврдњу Ђукановића да је у Паризу био службено а тајно, већ да су само констатовали да је поштована процедура одобравања летова.

Миловац је рекао да АСК није ценила то што је државни авион након службених састанака у Паризу враћен у Црну Гору, те да је, након што се Ђукановић вратио из Мајамија, поново послат у Париз по њега.

– Све и да се заиста радило о службеном путу у Париз, неспорно је Ђукановићева одлука да новогодишње празнике проведе у САД, додатно коштала црногорске грађане у виду накнадних летова државног авиона за Париз – рекао је Миловац.

[table id=1 /]



Србија данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *