Нова студија: Американци који су примили Ј&Ј вакцину вероватније ће развити ретке крвне угрушке

0

Reuters

Почиње да изгледа као да не прође дан да се свет не суочи са новим истраживањима која постављају безбедносна питања било о мРНК вакцинама (углавном Модерна) или о аденовирусним векторима као што су АстраЗенеца и Ј&Ј (Џонсон и Џонсон).

У понедељак су се лоше вести фокусирале на аденовирусне вакцине, посебно на вакцину Ј&Ј, пошто су истраживачи са клинике Мејо у Рочестеру у Минесоти, који су објавили своје налазе у ЈАМА Интернал Медицине, упоређивали податке опште популације пре пандемије са подацима прикупљеним од пријављених нежељених ефеката вакцине које су претрпели Американци.

Оно што су открили било је узнемиравајуће: особа која је примила вакцину имала је 3,5 пута већу вероватноћу да ће развити угрушке у мозгу него просечна особа пре пандемије.



Крвни угрушци, а посебно тромбоза церебралних венских синуса, добро су познате нуспојаве Ј&Ј вакцине, а откриће овог ризика је био разлог због којег је употреба вакцине паузирана у априлу. Ипак, међутим, тим инсистира да је нуспојава ретка и да се налази морају посматрати у контексту ефикасности вакцине у превенцији тешких случајева КОВИД-19.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подаци су прикупљени из Олмстеда, округ, Минесота – округа од око 158.000 људи који се налази око 90 миља југоисточно од Минеаполиса – од 2001. до 2015. године, према Дејли мејлу.

Затим су користили систем за извештавање о нежељеним дејствима вакцина (ВАЕРС) из Центара за контролу и превенцију вакцине да пронађу дијагнозе крвних угрушака код људи који су примили Ј&Ј вакцину између датума одобрења вакцине од краја фебруара 2021. до 7. маја.

Прочитајте још:  Проклетство офшор компанија и необичност санкционог рата



Током 14 година пре пандемије, било је само 39 становника Олмстеда који су развили ЦВСТ – ретко, потенцијално смртоносно стање згрушавања крви.

Међутим, након што су вакцине коришћене за лечење КОВИД-а, тај број је порастао на 46 извештаја о ЦВСТ потврђеним у ВАЕРС програму након што су пацијенти примили Ј&Ј вакцине. Иако је осам на крају уклоњено из тог скупа или због дуплих извештаја или због непрофесионалне дијагнозе. Укупно је откривено 38 случајева везаних за Ј&Ј вакцину, од којих је преко 70% било међу женама.

Неслагање овде је прилично тешко игнорисати.



Око 8,7 милиона доза Ј&Ј вакцине је дато у САД између фебруара и маја.

Прилагођено популацији, било је 2,46 случајева ЦВСТ-а на сваких 100.000 човека-године, пре КОВИД-а, пре вакцинације.

Међутим, када се такође прилагоди популацији, било је 8,65 случајева на сваких 100.000 човека-године међу људима који су примили вакцину – стопа је 3,5 пута већа од опште популације.

Може ли то бити случајност? Можда… али то свакако оправдава пажљивије испитивање.

[table id=1 /]



Извор: Зиро Хеџ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *