Вучић обећао својим глобалистима: Србија ће издати зелене обвезнице

0

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић поручио је да сви знају шта су циљеви када се говори о климатским променама, али се мора бити искрен и указати да половина радних места у Србији зависи од примене тих планова, напомињући да ако човечанство изгуби битка за животну средину, ништа неће остати за будуће генерације.

Вучић је, обаћајући се учесницима конференције о климатским променама ЦОП26 у Глазгову, рекао да је привилегија за Србију да буде на тако важном самиту, на којем се разматра најважнија тема данашњице, како будуће генерације не би понављале исте грешке на планети на којој је једино могућ живот.

Част нам је да је Србија копредседавајућа на овој сесији и да својим делањем даје допинос примени члана 6 глобалног договора из Париза о смањењу гасова стаклене баште, рекао је Вучић и истакао да је циљ да се до 2050. године прилагоде емисије угљен-диоксида кроз стварање нових индустрија.

Наш зелени план је у великој мери повезан са економском стабилношћу земље, рекао је Вучић наводећи да ће Србија издати зелене обвезнице које ће служити циркуларној економији.

„Написали су сјајан говор за мене, али имам неколико питања на које велике силе још нису одговориле. Како ћемо финансирати све ове активности“, упитао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Чули смо приче о трилионима долара који ће бити на располагању, али колика ће бити камаптна стопа, како ћемо приступити тим фондовима, упитао је Вучић.

„Како ћемо приступити нуклеарним електранама, смањивати или повећавати? Како ћемо градити обновљиве изворе енергије ако јачају популистички покрети против ветропаркова. Како ћемо третирати цене природног гаса, који је у рукама великих сила“, истакао је Вучић.

Прочитајте још:  Заборављене речи старе Србије, лепше од оних којима су замењене

Вучић је предочио да је на конференцију дошао електричним возилом, али нико не говори како ће се решавати кобалт, никл и други остаци од производње електричних аутомобила.

„Знамо шта су циљеви, али за неке је то велика бајка и морамо да будемо искрени једни према другима. Ако изгубимо ову битку, неће остати ништа за нашу децу“, закључио је Вучић.

[table id=1 /]



Фонет

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *