Републикански гувернери тужили Бајдена због обавезне вакцинације

0

REUTERS/Evelyn Hockstein

Главни тужиоци 11 америчких савезних држава поднели су тужбу против администрације председника Џозефа Бајдена због уредбе о обавезној вакцинацији радника у компанијама са више од 100 запослених, преноси Глас Америке.

У тужби, поднетој апелационом суду у Сент Луису, тврди се да савезне државе, а не федерална влада, имају овлашћења да уводе обавезну имунизацију, пише Глас Америке.



„Уредба о обавезној вакцинацији је неуставна, незаконита и несмотрена“, навео је главни тужилац Мизурија Ерик Шмит, један од неколико републиканских кандидата у трци за упражњено место у америчком Сенату наредне године.

Према новим правилима, која на снагу ступају 4. јануара, компаније са више од 100 запослених морају да траже од њих да се вакцинишу или да се сваке недеље тестирају на вирус корона и носе маске на радним местима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како се наводи, новчана казна за непоштовање тог правила могла би да буде 14.000 долара по случају.



Шмит је рекао да Мизури има 3.443 предузећа, са скоро 1,3 милиона запослених, на које би могла да се односи одлука о обавезној вакцинацији.

Он је поручио да је поднео тужбу да би „заштитио личне слободе, сачувао компаније у Мизурију и супротставио се бирократским деспотима који једноставно желе моћ и контролу“.

Бајденова администрација охрабрује Американце широм земље да се вакцинишу, наводећи да је то најбржи начин изласка из пандемије.



Портпаролка Беле куће рекла је да је циљ обавезне вакцинације да се заустави ширење болести, која је однела више од 750.000 живота у Америци.

Тужби Мизурија придружили су се и републикански главни тужиоци Аљаске, Аризоне, Арканзаса, Монтане, Небраске, Њу Хемпшира, Северне Дакоте и Вајоминга.

Прочитајте још:  ФСБ открио још једног учесника у убиству Дугинове

Канцеларија главног тужиоца Ајове, демократе Тома Милера, такође је подржала тужбу, као и неколико приватних, непрофитних и верских заједница.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *