„Зауставите српске сепаратисте у БиХ“: Шмит прети, могуће и „крајње мере“

0

Кристијан Шмит (Фото EPA-EFE/HAYOUNG JEON)

Ако мултиетничка Босна и Херцеговина скрене у дезинтеграцију, то ће неизбежно утицати на остале нерешене спорове на Западном Балкану, изјавио је немачки политичар Кристијан Шмит. Он је додао да се не сме прећи преко стварања војске Републике Српске и да је употреба овлашћења високог представника у БиХ, попут смењивања званичника, крајња мера.
Шмит, такозвани високи представник у БиХ, кога не признаје Република Српска јер његов избор није прошао процедуру у УН, али и низ земаља, међу којима су Русија и Кина, упозорио је да је мировни споразум којим је завршен рат 90-их угрожен уколико „међународна заједница не предузме мере како би зауставила српске сепаратисте“.
Шмит подсећа на „потезе вођства босанских Срба који поткопавају кључне институције државе, укључујући заједничке оружане снаге и правосудна тела“.
„Немир у региону такође ће на исти или сличан начин утицати на проблем тешких односа између Србије и Косова“, рекао је Шмит.
Према његову мишљењу, „Србији би требало да буде у интересу да БиХ остане на окупу“, додавши да би нестабилност у БиХ могла утиче на настојања Србије да уђе у чланство ЕУ.


На питање постоји ли реална могућност да се БиХ распадне, Шмит одговора да нема неминовне опасности, али истиче да „уколико се деградација Дејтонског споразума настави, постоји ризик да се земља распадне“.
Шмит се и даље нада да ће „међународни притисак усмерити развој догађаја у разумноме смеру“, а оно преко чега се не би смело прећи, према његовом мишљењу, је повлачење Републике Српске из заједничких оружаних снага и стварање засебне војске унутар БиХ.
„Ако се то догоди… Тад ћемо ми, међународна заједница, морати врло, врло озбиљно размислити како даље“, рекао је Немац.
Додао је како би коришћење великих овлашћења које има високи представник у БиХ, попут смењивања званичника или наметања закона, била крајња мера, пренела је Хина.

Прочитајте још:  Како смо Белој Русији братски завели најцрње санкције

[table id=1 /]



Спутник

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *