Ердоган: У будућности ће се водити борба за воду и храну

0
турске

Турски председник Реџеп Таијип Ердоган (фото: tccb.gov.tr)

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио ће се због климатских промена, суша, пораста становништва и урбанизације, у будућности борба водити око водних ресурса и хране.

Он је на церемонији пуштања у рад бране и хидроелектране Илису рекао да ће њен капацитет складиштења воде око 11 милијарди кубних метара, снаге од 1.200 мегавата, Турској годишње осигурати финансијску корист од три милијарде лира.

„Вода значи живот у нашој цивилизацији. Енергија је још један незамењив извор живота данас. Стога је ово пројекат који нашој земљи пружа веома важне прилике и могућности”, рекао је Ердоган, преноси Анадолија.



Упркос повећању броја становника са три на осам милијарди у последњих 60 година, количина падавина на земљу коју имамо није се променила, рекао је он и додао да су катастрофе повезане са климатским променама, попут суша, поплава и шумских пожара све чешће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Заштита водних ресурса пре него што достигну границу потрошње, њихово ефикасно коришћење и исправно управљање постало је обавеза, а не избор”, додао је Ердоган.

Сматра да ће се у будућности борба водити око водних ресурса.

„Евидентно је да ће се у наредном периоду водити борба за водне ресурсе и производњу хране, на сличан начин како се то у прошлости радило за нафту”, казао је Ердоган.

[table id=1 /]



ИН4С

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *