На Институт „Черни“ су се намерачиле фирме блиске СНС и Милораду Додику

0

Foto:Facebook/Institut za vodoprivredu jaroslav černi

На адресу Министарстава привреде које је објавило јавни позив за продају Института за водопривреду Јарослав Черни према сазнањима листа Нова стигло је седам понуда. Иако су то негирали, међу онима који желе да купе Институт је и фирма блиска Српској напредној странци, “Миленијум тим”. Осим њих у трку за власништво улази по свој прилици и Интеграл из Бања Луке, фирма која се у јавости доводи у везу са Милорадом Додиком.

Министарство привреде је првог октобра објавило позив за продају Института Јарослав Черни по почетној цени од 2,58 милиона евра. Компаније заинтересоване за куповину Института имале су рок да до данас у 12 сати доставе своје понуде. Оне ће бити отворене у понедељак 8. новембра. Према сазнањима листа Нова, до четвртка 4. новембра, стигло је седам понуда. На списку су између осталих фирма Миленијум тим, Конвар из Пиносаве, Интеграл из Бањалуке, Хидросолушн пин као и једна компанија из Азербејџана.

Када је први пут споменута могућност продаје Института Јарослав Черни, у јавности се као потенцијални купац појавио Миленијум тим. Реч је фирми која од државе годинама у назад добија бројне уносне послове – од гасификације, преко изградње Београда на води, затим станова за безбедњаке па до куповине бања. Власници ове компаније, блиске Српској напредној странци су Иван Бошњак и Стојан Вујко.



Крајем маја ове године, на питања „Нове“ о куповини Института, из Миленијум тима је стигао одговор да они нису послали писмо о заинтересованости( Министарство привреде објавило позив 31. маја) Тада су поручили и да то неће ни учинити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  После пет месеци Драгиши Миленковићу са КиМ опет продужен притвор у шиптарском логору

На основу тога се могло погрешно закључити да нису заинтересовани за куповину. Они заиста нису послали писмо о заинтересованости али јесу понуду за куповину Института.

Међу заинтересованима како сазнајемо је и фирма Интеграл из Бањалуке. Ова фирма је већ присутна на домаћем тржишту и једна је ангажованих на изградњи путева у Србији. Радили су , између осталог, санацију клизишта код Грделице на Коридору 10. Ова фирма, према писању Центра за истраживачко новинарство из БиХ свој успон доживљава од доласка Милорада Додика на власт 1998. године. Тада је био премијер, а данас је члан Председништва БиХ.

Све време Интеграл добија бројне уносне послове.



На списку заинтересованих за куповину је и фирма Конвар из Пиносаве. На сајту се наводи да се, осим варилачким пословима, баве и пројектовањем. Као стопостотни власник у Агенцији за привредне регистре уписан је Ненад Павловић.

Оно што је занимљиво је да је ова фирма такође радила послове гасификације по Србији, као и Миленијум тим.

Зашто је спорна продаја института

Продаја Института за водопривреду Јарослав Черни спорна је из више разлога. Осим што у њему ради близи 300 људи од којих је 17 доктора наука, овај Институт остварује и добит те не постоји сувисло оправдање за продају.

„Не коштамо државу ни динар, од нас држава има само користи. Зато је мотив продаје упитан и некако се намеће сумња да из свега стоји интерес појединаца за контролу којом би се гарантовала позитивна мишљења за све пројекте које власт планира да изведе“, упозорава наш извор из Института.

Додатно проблематично је то што би Институт могла да купи фирма блиска властима.

Прочитајте још:  СНС одштампала заштитне маске "За децу Лесковца"!



То значи губитак независности и објективности. На тај начин би се убрзало издавање дозвола и омогућила градња насеља и метроа у близини водоизворишта на Макишком пољу.

У игри је велики новац

То је један аспект приче, а други је новац.

Наиме, Институт ће сигурно радити студије и пројекте на траси којом би требало да пролази будући метро. Вредност те инвестиције је у међувремену рапидно порасла. Са око првобитне процене од 2,5 милијарди до садашњих шест милијарди евра.

Ко год да купи Институт Јарослав Черни за њега ће то значити да ће зараду од свих тих пројекта и студија инкасирати на свој рачун. Рекло би се зицер куповина која се не пропушта.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *