Како грађани Србије финансирају богате шеике: Махинације преко авио-компаније

0

Етихад (Фото: Depositphotos/rebius)

У мору криминалних активности којима грађане Србије готово свакодневно обасипа ова неодговорна, бахата и нестручна власт, помало смо заборавили на потпуно уништење ваздухопловства у Србији, на гашење једног од стубова не само Србије, већ и читаве регије – ЈАТ-а, авио-компаније која је деценијама уназад била једна од најуспешнијих авио-компанија у свету, написао је Покрет Слободне Србије у свом саопштењу.
Грађани Србије никада нису добили ни површне, а да не говоримо о прецизним подацима везаним за уговорни однос Вучића и његових арапских пријатеља. Покрет Слободна Србија, преко свог Ресорног Одбора за саобраћај, који је протеклих година покушавао да свим легалним и допуштеним средствима добије податке из уговора Владе РС и Етихад Аирwаyс, потписаног на свечаности у Београду 1. августа 2014. године, између Владе Републике Србије, Етихад ервејза из Абу Дабија и Јат ервејза, са свим прилозима и додацима, као и потписима представника уговорних страна, још једном подсећа јавност и грађане Србије о чињеницама које су неспорне, а чије последице су финансијски осетили сви грађани Србије, док је штета за целокупни ваздушни саобраћај у Србији ненадокнадива.



У том смислу, Покрет Слободна Србија указује:

– Да текст уговора никада није презентован грађанима Србије;

– Да су смењени са својих позиција сви савесни и одговорни радници ЈАТ-а, који су одбили да
потпишу уговор којим ЈАТ изнајмљује авионе новооснованој компанији ЕР Србији;

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Да је ЈАТ платио 800.000 евра за трошкове боравка групе „стручњака“ из Етихада, који су од
јуна месеца 2013. године боравили у хотелу Хајат, без разлога и стварне потребе;

Прочитајте још:  Хрвати поставили највећи споменик на свету српском научнику (Видео)

– Да је изнајмљене половне авионе Ербаса, на месечном нивоу плаћао ЈАТ, а не Ер Србија,
односно његов стратешки партнер Етихад;

– Да је нове униформе летачког особља Ер Србије платио ЈАТ, а не новооснована национална
авио компанија;

– Да је износ од 300.000 евра за трошкове унутрашњег уређења првог авиона Ер Србије, које
је урађено у Луфтханзи, платио ЈАТ а не Ер Србија или Етихад;

– Да је трошкове школовања летачког особља Ер Србије, које је морало бити обављено у
Етихаду због промене флоте, платио ЈАТ, а не стратешки партнер или новооснована компанија Ер Србија;

– Да су сви поменути трошкови, с обзиром на то да су пали на терет ЈАТ-а, повећали његов укупни губитак за 2013. годину, па је уместо планираних 20 милиона евра губитка, он на крају године износио 80 милиона евра и да су све те трошкове у ствари платили порески обвезници Србије, а не арапски стратешки партнер;

– Да је поменути губитак ЈАТ-а за 2013. годину покрила Република Србија из буџета, зато што је њен стратешки партнер Етихад при потписивању уговора о оснивању Ер Србије изјавио и то унео у уговор „да су дугови и социјални програм обавеза државе Србије“;

– Да је Етихад као стратешки партнер Владе Републике Србије практично отео слотове ( слот је предвиђено време доласка или одласка расположиво или додељено за кретање ваздухоплова одређеног дана на одређеном аеродрому, прим.аут.) ЈАТ-а на главним европским аеродромима, које Етихад као млада и ваневропска авио-компанија није могао да
обезбеди, па је све раније слотове ЈАТ-а Етихад у ствари добио на поклон од ЈАТ-а;

Прочитајте још:  Зашто ће нам јавни дуг скочити на 60 одсто БДП

– Да је кредит у износу од 40 милиона евра, који је Република Србија узела од Етихада (од њихове банке), потрошен за потребе Етихада, а не новоосноване националне авио- компаније Ер Србија.

Одговоре на ова и многа друга питања актуелна власт сасвим сигурно никада неће дати док је на власти, али је важно да грађани Србије сазнају да таквим понашањем Владе Републике Србије, Етихад заправо преузео стратешке послове ЈАТ-а и пренео их у Абу Даби, а не у националну авио- компанију како је то саопштено грађанима Србије.

Поставља се питање да ли је уговор са Етихадом улагање сиромашне Србије у привреду пребогатог Абу Дабија и каква судбина тек чека Србију и српског радника, уколико се оваква пракса „успешног стратешког партнерства“ настави и са преосталим српским фирмама.

Покрет Слободна Србија и његов Ресорни Одбор за саобраћај је мишљења да је уговор Владе Републике Србије о стратешком партнерству са Етихадом Вучићев поклон његовом пријатељу шеику, који је дат по цену уништења некада угледне и безбедне авио-компаније каква је била ЈАТ, са традицијом од преко 80 година и сваљивања свих трошкова пословања новоосноване авио компаније Ер Србија на терет буџета Србије и њених грађана.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *