Русија: Запад покушава да се обрачуна са Белорусијом

0

Западне државе користе мигрантску кризу како би се обрачунале са Белорусијом, иако су саме изазвале егзодус избеглица са Блиског истока, рекао је новинарима вршилац дужности Министарства иностраних послова Русије за питање људских права Григориј Лукјанцев.
Приликом разговора о нацрту белоруске резолуције о побољшању координације напора за борбу против трговине људима, западне земље су почеле да оптужују Минск да користи избеглице на граници са Пољском како би дестабилизовао ситуацију у ЕУ.


Говорећи на седници Трећег комитета Gенералне скупштине УН, Лукјанцев је изјавио да су одређене западне земље одлучиле да тему борбе против трговине људима искористе за своје стратешке циљеве. Москва осуђује „покушаје тих држава да се политички обрачунају“ са Минском, неосновано га оптуживши за подстицање мигранстске кризе у Европи.
Лукјанцев је додао да би државама ЕУ требало поставити питање: зашто одбијају предлог Минска да се обаве одговарајуће консултације како би се решио проблем са мигрантима, док у исто време шаљу војску на границе. Како је рекао Лукјанов, „ствара се утисак да ЕУ не жели да реши велику хуманитарну кризу, већ покушава да искористи насталу ситуацију у борби са политичким опонентом“.
Криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се упутили мигранти, нагло се заоштрила 8. новембра. Неколико хиљада људи је дошло на белоруско-пољску границу и не напушта пограничну зону. Неки су чак пробали и силом да уђу на територију Пољске. Европске државе оптужују Минска да намерно појачава кризу и прете санкцијама. Председник Белорусије Александар Лукашенко им одговара да су оне криве за ову ситуацију – због њихових поступака људи беже од рата.

Прочитајте још:  Русија: Секташи краду мачке како би "спасили свет од експлозија"

[table id=1 /]



Спутњик

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *