Самохрана мајка: У “Аптиву” ко добије корону – вишак

0

(фото:Н1)

Самохрана мајка из Лесковца Ана Стаменковић, бивша радница британске фабрике аутомобилских компонената Аптив каже да су многи радници те фабрике били заражени коронавирусом, да је она због исцрпљености доживела и повреду на раду, и да јој у мају није продужен уговор.

За Н1 каже да су је неколико месеци касније звали да се врати, али да веома брзо поново постаје вишак, јер је, како тврди, морала на боловање због ковида.

– У последњих месец дана имала сам корону и била на боловању, да бих добила да ми није продужен уговор. Добила сам температуру, рекла сам да не желим да напуштам фабрику и да ћу издржати. Рекла сам да ако одем на боловање уговор ми неће бити продужен, речено ми је да до тога неће доћи и да се не секирам. Максимално сам давала све од себе да посао не трпи, да постигнемо таргет, јуче ме је менаџер позвао да ми каже да ми уговор није продужен, питала сам да ли је због мог одстуства, болести, он није знао шта да ми каже – прича Ана Стаменковић.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Испричала је и како је доживела повреду на раду.

– Умор, неспавање, трчање… Завртело ми се у глави, почела сам крв да повраћам, задобила сам повреду петог и седмог пршљена и 80 одсто вида. Од 22. до 25. децембра нисам могла да отворим боловање, рекли су ми да нема плате. Када сам рекла да ћу да обавестим адвоката, исплаћено ми је. На конто те моје изјаве ми је продужен уговор на месец дана, ја сам повукла папире и повукла адвоката да не тужим фирму надајући се да ћу добити уговор за стално – казала је она.

Прочитајте још:  Ђукановић у безнађу: Након Бошњачке странке и Социјалдемократе отказале послушност

Она каже да су надређени викали на раднике, говорећи им “морате да радите”, “убрзајте се”.

– Ја сам радила, али нисам отишла да се нико дере на мене. Радници се убрзају, дају све од себе, таргет је битан. То је ненормалан однос, сваки послодавац би требало лепо да прича са радницима. Била сам на разговору код менаџера, они су рекли да ће ставити анонимне кутије за пријаве. То су наши (људи ), странце сам видела двоје-троје. То је једина фабрикла у Лесковцу где можемо да се запослимо и хранимо породице, али страх је превелики – рекла је она.

Додаје да се причало да ако се оде на боловање да уговори неће бити продужени и каже како се добијају уговори за стално.

– Ако мој стриц ради тамо, на функцији је, онда ће да ми продужи уговор. То је јавна тајна, сви знају и сви ћуте, ћуте због отказа – испричала је Стаменковић.

Не говорећи о конкретном случају, из фабрике Аптив наводе да “због флуктуације у распореду производње, морају да ставе запослене на привремени одмор и да нец́е моц́и да продуже уговоре следец́ег месеца за два одсто запослених”.

Како је новинару Н1 поручено из фабрике, они нису у могуц́ности да предвиде када ц́е се рад наставити нормално.

[table id=1 /]



Директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *