Зашто се у Казахстану гради још једна биолабораторија и складиште за опасне сојеве?

0

(фото: ФСК.РУ)

Објекат двоструке намене?

Влада Казахстана намерава да изгради биолабораторију БСЛ-4 и подземно складиште за сакупљање опасних и веома опасних сојева. Одговарајући нацрт владине уредбе који је потписао премијер Аскар Мамин објављен је на једној од званичних веб страница владе.

Лабораторији је додељен статус објекта који захтева посебну регулацију и (или) регулацију урбанизма, налазиће се у селу Гвардејски, округ Кордаи, регион Жамбил. Датум завршетка изградње је ИВ квартал 2025. године. БСЛ-4 (Биосафети Левел 4) код означава четврти ниво биолошке сигурности. Ниво БСЛ-4 такође представља висок индивидуални и друштвени ризик од вируса које проучава лабораторија (мале богиње, вирус еболе, вирус Марбург). Не постоје ефикасне мере против већине патогена.



2016. године у Алма-Ати у Националном истраживачком центру за посебно опасне инфекције Аикимбаев (НСЦООИ), упркос протестима становништва, уз помоћ Сједињених Држава, изграђена је референтна лабораторија и складиште посебно опасних инфективних патогена и свечано отворена. Бивши заменик министра одбране Казахстана Амирбек Тогусов сугерисао је да биолошка лабораторија Алма-Ата има двоструку намену и да би могла да развија биолошко оружје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Национальный Научный центр особо опасных инфекций

Тадашњи директор НСЦООИ Бахит Атшабар признао је да су средства за изградњу лабораторије у Алма-Ати „дошла од Министарства одбране САД преко агенције за смањење биолошке претње ДТРА, али је негирао „планирано стварање биолошког оружја” у овом објекту. .

Руски ТВ канал Звезда, у власништву Министарства одбране РФ, објавио је у августу ове године извештај у коме су представљене фотокопије докумената према којима стручњаци Пентагона настављају да раде у Централној референтној лабораторији (ЦРЛ) у Алма-Ати. Извештај је укључивао фотокопије планова буџета Министарства одбране САД за 2021. и 2022. годину, који одражавају планирани рад у Централној лабораторији за помоћ у Алма-Ати. Како наводе новинари Звезде, Пентагон је за рад у републици ангажовао ЦХ2М, једног од водећих извођача радова Министарства одбране САД и ЦИА.

Прочитајте још:  КИТОВИ УБИЦЕ НАПАЛИ НАТО БРОД: Пловило озбиљно оштећено (ВИДЕО)

Менаџмент НСЦООИ, који укључује Алма-Ата ТсРЛ, не крије блиску сарадњу са извођачем из Пентагона. У априлу 2021, на веб страници центра је објављено саопштење за јавност у којем се изражава „захвалност тиму ЦХ2М Хил Конструкторс, Инц. за дугогодишњу сарадњу и непроцењив допринос развоју Централне референтне лабораторије НСЦООИ „и наду „даљој плодоносној сарадњи у заједничком раду на новим тешким и важним пројектима“.

Биобактериологические проекты в Казахстане

У нацрту буџета за иностране програме Пентагонове агенције за смањење војне претње (ДТРА) за 2021. има директне референце на посао који би требало да се обавља у казахстанском ЦРЛ.

Рад НСЦООИ-а и ЦРЛ-а контролише огранак ДТРА који се налази у амбасади САД и подређен је Пентагону. На њеном челу је потпуковник Стивен Колдер, који врши инспекцију НЦОИ за истраживање, безбедност и финансијску контролу (у августу 2019. потпуковник Колдер и Жаклин Кербер из Војног комитета Сената САД чуле су извештај директора НЦОИ).

Друго тело које надгледа овај рад је Канцеларија за централну Азију америчких центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ/ЦАР). Председава Данијел А. Сингер, потпуковник медицинске службе америчког ваздухопловства. Раније је Сингер служио у америчкој обавештајној служби за епидемију, која прикупља биолошке податке за војску. У септембру 2021, Сингер је објавио да Американци не намеравају да прекину интеракцију са ЦРЛ: „Наша сарадња у овој области почела је много пре актуелне пандемије, и уверени смо да ће се наставити дуго након њеног завршетка.

Ако се наређења Пентагона успешно спроводе у Алма-Ати Централној истраживачкој лабораторији, зашто је било потребно отворити још једну опасну лабораторију на југу Казахстана?

Чињеница је да број радова које обављају стручњаци НСЦООИ-а стално расте и један Алма-Ата ЦРЛ не може да се носи са сервисирањем купаца. У 2019. НСЦООИ је посетило више десетина званичних представника војних ресора Сједињених Држава и Немачке и преко 30 научника из земаља НАТО-а, који су тамо радили по налогу својих армија.

Прочитајте још:  ЛОВ НА РУСЕ: КАЗАХСТАН НАПРАВИО СОПСТВЕНУ ВЕБ СТРАНИЦУ „МИРОТВОРАЦ“

И што је најважније, Алма-Ата ЦРЛ, према речима директора НСЦООИ Токтасина Ерубајева, има само 3. ниво биолошке безбедности (Ниво биолошке безбедности 3), данас овај ниво није довољан за Пентагон. Нови ЦРЛ у селу Гвардеиски имаће 4. ниво и овде ће бити могуће радити са много опаснијим сојевима него у ЦРЛ Алма-Ата. У истом селу се већ гради биофармацеутски погон за производњу вакцина. Након пуштања у рад референтне лабораторије 4. нивоа, овде ће радити моћан биолошки војни кластер.

Према извештајима казахстанских медија, локално становништво је ужаснуто овог насеља. Могу се разумети: медији не крију да ће у Гвардејскоме бити изграђена лабораторија „на нивоу Вухана“. Казахстанци изражавају протест у коментарима директно на владином порталу, где је објављена уредба о изградњи лабораторије у Гвардејском:

Мукузханова Аинагул: „Против! Ниво биохазарда је повећан, али упркос томе они ће градити ?! Очигледно не размишљају о последицама изградње оваквих објеката…“

Јуриј Љубимов: „Снажно против! Изградња научних лабораторија са високим нивоом биолошке безбедности и подземних складишта за сакупљање опасних и веома опасних сојева! Хоћете ли развити биолошко оружје?”

Абилхасова Алија: “Против!”

Аристанбекова Галина: “ЈА САМ ПРОТИВ изградње ове лабораторије на територији наше Републике и складиштења колекције опасних, посебно опасних сојева !!!”

Оспанов Серик: „Против изградње“.

Олеиниченко Маргарита: „Против изградње ових лабораторија имали смо довољно складишта муниције. Не желим да живим и плашим се чекања да процури још један вирус. Такве лабораторије нису потребне на територији наше земље”.

Становници региона Жамбил имају разлога да страхују од цурења смртоносних вируса. 26. августа одјекнула је експлозија на складишту муниције у Бајзачком округу овог краја, где би по свим канонима требало да постоји најстрожи безбедносни режим. Ту је 10. октобра поново експлодирала муниција. Разлози инцидената су непознати.

Прочитајте још:  Како се Украјина интегрише у глобални бизнис са дрогом

Професор на Универзитету Џорџ Мејсон (САД) Грегори Д. Кобленц и ко-директор Центра за научне и безбедносне студије на Кингс колеџу у Лондону, Филип Лензос, који је проучавао организацију система биолошке безбедности у БСЛ-4 лабораторијама широм света, дошли су до закључак да се ови системи налазе чак и у најбољим лабораторијама на свету оставља много да се пожели, због чега постоји велика вероватноћа да ће опасни вируси процурити.

[table id=1 /]



Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *