Медицинари у Белгији који одбију вакцину могу да изгубе посао

0

(EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Здравствени радници у Белгији који не желе да се вакцинишу суочавају се са потенцијалним губитком посла, пренео је данас АП.

Услед пораста нових ковид случајева, због чега су болнице резервисале половину кревета на интензивним негама за ковид пацијенте, белгијска влада је завршила нацрт закона касно у понедељак, како би начинила вакцинацију здравствених радника обавезном.

Почев од првог јануара, они ће имати рок од три месеца да добију две дозе, а током тог периода они који остану невакцинисани биће обавештени о суспензији њихових уговора, осим уколико не покажу да су негативни на тесту или да су прележали ковид.



Од априла, радници без одговарајућег оправдања за одбијање вакцинације могу да добију отказ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према разним проценама, око 60.000 здравствених радника у земљи од 11,5 милиона становника није вакцинисано.

Нацрт закона мора да прође законодавна тела пре него што ступи на снагу, преноси Танјуг.



Овај потез би могао да отвори пут ка обавезној вакцинацији у бројним пословним секторима, јер је подршка политичара све већа, иако је премијер Александер де Кро рекао у септембру да није поборник таквих мера.

Ковид бројке не изгледају добро уочи сутрашње седнице саветодавног одбора, за када се очекује да ће Де Кро објавити нове рестриктивне мере у покушају да заустави пораст у броју инфекција и хоспитализација.



У претходној недељи, дневно је регистровано око 10.000 новооболелих, а број болничких пријема се за исти период повећао за 27 одсто, према подацима белгијског здравственог института.

Повећао се и број преминулих за 27 одсто за недељу дана, па у Белгији је у том периоду умирало просечно 26,7 људи, а укупно је 26.400 пацијената досад преминуло од ковида.

Прочитајте још:  Велике количине руске вакцине стижу у Србију: Државни секретар о плану за вакцинацију

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *