Компанија Фајзер затражила од америчких регулатора да одобре експерименталну пилулу против коронавируса

0

REUTERS/Dado Ruvić

Компанија Фајзер затражила је данас од америчких регулатора да одобре експерименталну пилулу против ковида-19, чиме се креирају услови за могуће лансирање овог обећавајућег лека који се може узимати код куће већ од ове зиме.

Захтев компаније Фајзер долази у тренутку пораста броја новозаражених у САД, углавном због тога што у бројним америчким савезним државама хладније време тера све више људи у затворене просторе, преноси Танјуг.

Показало се да Фајзерова пилула значајно смањује стопу хоспитализација и смрти међу зараженима корона вирусом.



Управа за храну и лекове (ФДА) већ разматра конкурентску пилулу компаније Мерк, а очекује се да ће неколико мањих произвођача лекова такође тражити одобрење за сопствене антивирусне пилуле у наредним месецима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Настојимо да будемо што бржи у нашим напорима да овај потенцијални третман омогућимо пацијентима и радујемо се сарадњи са америчком ФДА на ревизији наше пријаве”, рекао је извршни директор Фајзера Алберт Бурла.

Конкретно, Фајзера очекују да лек буде доступан одраслима који имају благе и умерене клиничке слике ковида-19, а који су у опасности да се озбиљно разболе, што је слично третманима на који се већ примењују са другим лековима за лечење ове болести.

ФДА одржава јавни састанак о пилули Мерк касније овог месеца како би добила мишљење екстерних стручњака пре него што донесе коначну одлуку.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *