Напредњаци у општини Младеновац наплатили фиктивни прековремени рад

0
Foto: Shutterstock

Подаци о прековременим сатима које су запослени у управи Општине Младеновац остварили од јануара до краја септембра ове године, показују да је 89 запослених у том периоду радило чак 13.000 сати мимо радног времена. Представници Општинског одбора ССП из Младеновца сумњају да су ови подаци фингирани, како би се фиктивно исплатила накнада за прековремене радне сате и на тај оштетио буџет.

Општински одбор ССП поднео је Општини Младеновац захтев за приступ информацијама од јавног значаја, тражећи податке о прековременим сатима који су запослени остварили у периоду од почетка јануара до краја септембра ове године. Како су навели до њих су стизале информације да се одређеном броју запослених исплаћују фиктивни прековремени сати и на тај начин им се увећава плата.

“Само делимични поглед на достављене податке изазива сумњу да одговорна лица флагрантно крше Закон о раду, да се исплаћује накнада за фиктивне прековремене радне сате и да се на тај начин општини Младеновац наноси штета”, навела је Сандра Давидовић, председница Општинског одбора ССП.Примера ради, из достављених података се види да је чак 89 запослених за девет месеци остваривало прековремени рад, да су запослени у наведеном периоду радили 13.000 сати прековремено или у просеку 1.444.44 сати прековремено месечно.

Исти подаци показују, како наводе у ССП, да је 26 запослених сваког месеца у наведеном периоду радило више од 20 сати прековремено, да је 30 запослених радило више 200 сати мимо радног времена, а 21 запослени више од 100 сати прековремено.“Законом о раду су јасно прописани услови у којима је запослени дужан да ради прековремено – у случају више силе, изненадног повећања обима посла и у другим случајевима када је неопходно да се у одређеном року заврши посао који није планиран. Из цитиране одредбе Закона јасно се може закључити да је прековремени рад изузетак а не правило, као што се и из података који су нам достављени од Општине Младеновац јасно може видети да је прековремени рад у Општини Младеновац правило”, истиче Давидовић.

Она је навела да Општински одбор ССП у Младеновцу “оправдано сумња да се у овом случају ради о фиктивном прековременом раду за који у Управи градске општине Младеновац не постоји реална потреба, већ да се на овај начин, незаконито, повећавају плате послушних, кадрова Српске напредне странке, или купује ћутање незадовољних запослених”.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.