Напредњаци у општини Младеновац наплатили фиктивни прековремени рад

0

Foto: Shutterstock

Подаци о прековременим сатима које су запослени у управи Општине Младеновац остварили од јануара до краја септембра ове године, показују да је 89 запослених у том периоду радило чак 13.000 сати мимо радног времена. Представници Општинског одбора ССП из Младеновца сумњају да су ови подаци фингирани, како би се фиктивно исплатила накнада за прековремене радне сате и на тај оштетио буџет.

Општински одбор ССП поднео је Општини Младеновац захтев за приступ информацијама од јавног значаја, тражећи податке о прековременим сатима који су запослени остварили у периоду од почетка јануара до краја септембра ове године. Како су навели до њих су стизале информације да се одређеном броју запослених исплаћују фиктивни прековремени сати и на тај начин им се увећава плата.

“Само делимични поглед на достављене податке изазива сумњу да одговорна лица флагрантно крше Закон о раду, да се исплаћује накнада за фиктивне прековремене радне сате и да се на тај начин општини Младеновац наноси штета”, навела је Сандра Давидовић, председница Општинског одбора ССП.



Примера ради, из достављених података се види да је чак 89 запослених за девет месеци остваривало прековремени рад, да су запослени у наведеном периоду радили 13.000 сати прековремено или у просеку 1.444.44 сати прековремено месечно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Исти подаци показују, како наводе у ССП, да је 26 запослених сваког месеца у наведеном периоду радило више од 20 сати прековремено, да је 30 запослених радило више 200 сати мимо радног времена, а 21 запослени више од 100 сати прековремено.



“Законом о раду су јасно прописани услови у којима је запослени дужан да ради прековремено – у случају више силе, изненадног повећања обима посла и у другим случајевима када је неопходно да се у одређеном року заврши посао који није планиран. Из цитиране одредбе Закона јасно се може закључити да је прековремени рад изузетак а не правило, као што се и из података који су нам достављени од Општине Младеновац јасно може видети да је прековремени рад у Општини Младеновац правило”, истиче Давидовић.

Прочитајте још:  Белоруска новинарка: Вучић није у позицији да доноси било какве одлуке везане за Косово

Она је навела да Општински одбор ССП у Младеновцу “оправдано сумња да се у овом случају ради о фиктивном прековременом раду за који у Управи градске општине Младеновац не постоји реална потреба, већ да се на овај начин, незаконито, повећавају плате послушних, кадрова Српске напредне странке, или купује ћутање незадовољних запослених”.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *