Шведска уводи ковид пропуснице за догађаје са више од сто људи

0

Фото EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Шведска уводи дигиталну потврду за антиковид вакцинацију за јавна окупљања и догађаје са више од 100 људи у затвореном простору, саопштиле су данас власти те земље.

Тај потез уследио је после сличних корака других земаља ЕУ уз недавни скок случајева заразе корона вирусом у Европи.

„Ово су тешке вести да се саопште, сви желимо да пандемија буде завршена”, рекла је министарка за социјална питања Лена Халенгрен и додала да ће потврда почети да се примењује од 1. децембра.



Шведска се раније разликовала од других европских земаља по свом релативно неинтрузивном одговору на пандемију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарка културе Аманда Линд рекла је да неће бити обавезно показивање потврде о вакцинацији али они који не могу да је покажу ће морати да следе одређене рестрикције. О рестрикцијама ће одлучивати организатори догађаја.

Увођење ове мере се сматра неопходним да се не би преоптеретио здравствени систем, рекла је друга званичница, јавља Бета.



Потврда о вакцинацији за сада неће бити потребна у ресторанима.

Шведска није имала локдаун нити је затворила продавнице за време пандемије и уместо тога се ослонила на осећај грађанске дужности за контролисање инфекција. Власти су ставиле нагласак на појединачну одговорност уместо владиних здравствених мера.

Земља је званично забележила 15.107 умрлих од коронавируса, од којих 13 данас. Према званичним подацима 85,3 одсто популације старије од 16 година је добило прву дозу вакцине, а 81,7 одсто има две дозе.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *