Зиђин кажњен са милион динара због аерозагађења у Бору

0

Foto: Pixabay

Компанија Зиђин је због прекомерног аерозагађења у новембру 2019. и јануару 2020, кажњена са милион динара, саопштио је Привредни апелациони суд у Београду, пренео је ЦИНС. Надлежна инспекција је претходно закључила да је током четири дана у центру Бора концентрација сумпор-диоксида (СО2) била и до 8,3 пута већа од дозвољене.

Ову пресуду је Привредни апелациони суд у Београду донео у септембру, четири месеца након првостепене одлуке Привредног суда у Зајечару којом је компанија кажњена са 400.000 динара, а руководилац погона Топионица и рафинација бакра (ТИР), Бобан Тодоровић са 50.000 динара.

Компанија Зиђин (Зијин Бор Цоппер) превише је загађивала ваздух у Бору крајем новембра 2019. и средином јануара 2020, због чега ће морати да плати милион динара. Пресуду је Привредни апелациони суд у Београду донео у септембру, 14 месеци након првостепене одлуке Привредног суда у Зајечару.



Тада је Зиђин кажњен са 400.000 динара, а руководилац погона Топионица и рафинација бакра (ТИР), Бобан Тодоровић са 50.000 динара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Привредни апелациони суд закључио је да је суд у Зајечару преценио околности и ублажио новчану казну Зиђину, далеко испод најмање мере прописаних новчаних казни. Суд наводи да еколошки привредни преступи не могу да се сматрају лакшим већ најтежим обликом противправног понашања.

Максимална казна за компанију могла је да буде три милиона динара, а за одговорно лице 200.000 динара.



Привредни суд у Зајечару сматра да су окривљени одговорни што нису обуставили производњу у постројењима нове топионице и фабрике сумпорне киселине и тако прекомерно испустили СО2 у ваздух. У пресуди пише да су прекршили Закон о заштити ваздуха.

Прочитајте још:  Јуче са ветеранима БиХ, сутра са терористима УЧК: У коју бољу будућност Србију воде организатори међународног протеста #противнасиља

Кинески Зиђин купио је некадашњи рударски басен РТБ Бор крајем 2018. Од тада се загађење ваздуха у овом крају повећало. Нови извештај Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) за 2020. показује да је ваздух у Бору прошле године био опасан по здравље 25 дана, односно скоро дупло више него годину дана пре тога.

[table id=1 /]



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *