ФДА жели да испитивања о вакцини против короне објави тек за 55 година

0

Izvor: DOMINICK REUTER / AFP

Када је група научника поднела захтев федералној влади САД-а да објави податке везане уз давање лиценце Фајзеровој вакцини за ковид-19, нису очекивали најбржи одговор на свету, али сасвим сигурно ни бирократско развлачење с којим су се суочили.

И које би могло потрајати 55 година.

Ројтерс, наиме, пише како ФДА предлаже да јој се да толико времена да прегледа и објави све документе везане за ову вакцину. И, ако се федерални судија у Тексасу сложи с тим, заиста би могло бити тако.



Закон из 1967. обавезује федералне агенције да у року од 20 дана одговоре на захтеве за информацијама. Али, време које је потребно да подноситељ захтева заиста и добије документе “зависиће о комплексности захтева и раније поднешених захтева”, пише на службеним страницама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Адвокати Министарства правосуђа који заступају ФДА приметили су да се захтевом тражи огромна количина материјала везаног за вакцину, око 329.000 страница. Захтев је поднело више од 30 научника који редом долазе с угледних универзитета попут Јејла, Харварда, УЦЛА и Брауна. Тужбу су у септембру ове године поднели пред судом у Тексасу, а тврде да ће објава ових информација помоћи уверити скептике да је вакцина “сигурна и делотворна, као и повећати поверење према Фајзеровој вакцини”.

Из ФДА-а тврде да не могу једноставно објавити документе. Најпре морају прегледати и уредити “поверљиве податке и пословне тајне Фајзера и БиоНТецха, као и личне информације пацијената који су учествовали у клиничком тестирању”, тврде њихови адвокати.



ФДА предлаже да објављује 500 страница месечно, а тврде и како ће на обради овог, као и раније пристиглих захтева, радити 10 људи.

Прочитајте још:  Фрапантан „лапсус“ директора „Гамалеи“: „... Висока смртност ОД ВАКЦИНА са информацијском РНК...“

Тужитељи пак тврде како би ФДА требало објавити сав материјал најкасније 3. марта 2022. те да би њихов захтев требало бити приоритет.

“Раздобље од 108 дана било је довољно да ФДА направи анализу докумената за много комплекснији задатак лиценцирања Фајзерове вакцине против ковида-19” стоји у документима које је суду доставио адвокат Аарон Сири који заступа тужитеље. Он тврди и да је, због јавног интереса који постоји у овом случају, ФДА требало сву документацију објавити паралелно с лиценцирањем вакцине.



Да би удовољила захтевима тужитеља, ФДА би требало обрадити 80 хиљада страница сваки месец. Они кажу и како ФДА има 18.000 запослених и прорачун од 6 милијарди долара те како и сами говоре да “нема ништа важније од транспарентности о вакцини”.

Судија Марк Питман заказао је први сусрет на суду за 14. децембар, а тада ће размотрити рок за обраду докумената.

[table id=1 /]



ХР Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *