Истраживање показало да вакцинисани након 12 недеља преносе вирус као и особе које се нису вакцинисале

0

(фото:Србин.инфо)

С новим таласом коронавируса у бројним земљама поново се уводе строже мере, а једна од њих су и ковид потврде. Такве су потврде, односно доказ о вакцинацији, пребољењу или негативном тесту, у Хрватској ове недеље постале обавезне и за улазак и у јавне и државне установе.

Оно што је проблематично с таквим потврдама јест што, како су показала истраживања, али и искуство, особе које су вакцинисане такође се могу заразити и ширити вирус. Недавно истраживање спроведено на Нуфилд Департмент оф Медисин при Универзитету Оксфорд (које је с АстраЗенецом учестовало у развоју вакцине) указало је на слабљење учинка вакцине па тако 12 недеља након друге дозе особе вакцинисане АЗ вакцином могу једнако преносити вирус као и невакцинисане особе, а наглашава се и смањење заштите од преноса вируса за особе вакцинисане вакцином Пфизера/БиоНТецха.

Сличне резултате показало је и раније истраживање чији су резултати објављени у Лансету, а према којима је утицај вакцине на смањење ширења делта варијанте вируса минималан.



С таквим сазнањима доводи се у питање корисност ковид потврда јер, према резултатима споменутих истраживања, оне не могу испунити своју сврху – смањити ширење вируса међу популацијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Због тога се под ударом критика, али и захтева за укидањем ковид потврда последњих дана нашао заменик шкотске премијерке Џон Сwини. Како преносе на Тајмсу, и Свини је свестан резултата истраживања о паду учинковитости вакцине, но не намерава одустати од ковид потврда које би и даље требале бити потребне за улазак у клубове и стадионе, а не искључује могућност ширења потврда и на друга места.

Прочитајте још:  Корона цунами: Вирус збрисао 15 билиона долара

Такође, једна од потенцијалних опција о којој размишљају јесте и потреба за показивањем не само потврде о вакцинацији, већ и негативног теста на коронавируса за улазак у затворене просторе попут пабова, ресторана, кафића и теретана, што је, наравно, изазвало велике критике угоститеља.

[table id=1 /]



Зимо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *