Истраживање показало да вакцинисани након 12 недеља преносе вирус као и особе које се нису вакцинисале

0
(фото:Србин.инфо)

С новим таласом коронавируса у бројним земљама поново се уводе строже мере, а једна од њих су и ковид потврде. Такве су потврде, односно доказ о вакцинацији, пребољењу или негативном тесту, у Хрватској ове недеље постале обавезне и за улазак и у јавне и државне установе.

Оно што је проблематично с таквим потврдама јест што, како су показала истраживања, али и искуство, особе које су вакцинисане такође се могу заразити и ширити вирус. Недавно истраживање спроведено на Нуфилд Департмент оф Медисин при Универзитету Оксфорд (које је с АстраЗенецом учестовало у развоју вакцине) указало је на слабљење учинка вакцине па тако 12 недеља након друге дозе особе вакцинисане АЗ вакцином могу једнако преносити вирус као и невакцинисане особе, а наглашава се и смањење заштите од преноса вируса за особе вакцинисане вакцином Пфизера/БиоНТецха.

Сличне резултате показало је и раније истраживање чији су резултати објављени у Лансету, а према којима је утицај вакцине на смањење ширења делта варијанте вируса минималан.С таквим сазнањима доводи се у питање корисност ковид потврда јер, према резултатима споменутих истраживања, оне не могу испунити своју сврху – смањити ширење вируса међу популацијом.

Због тога се под ударом критика, али и захтева за укидањем ковид потврда последњих дана нашао заменик шкотске премијерке Џон Сwини. Како преносе на Тајмсу, и Свини је свестан резултата истраживања о паду учинковитости вакцине, но не намерава одустати од ковид потврда које би и даље требале бити потребне за улазак у клубове и стадионе, а не искључује могућност ширења потврда и на друга места.

Такође, једна од потенцијалних опција о којој размишљају јесте и потреба за показивањем не само потврде о вакцинацији, већ и негативног теста на коронавируса за улазак у затворене просторе попут пабова, ресторана, кафића и теретана, што је, наравно, изазвало велике критике угоститеља.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Зимо

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.