Нови шамар Вучићу из ЕУ: Власт у Србији саучесник ропства у Линглонгу

0

Посланици Европског парламента саопштили су да су згрожени недавним извештајима о наводној трговини људима у Србији у циљу радне екслопатације. Они су истакли да ужасне слике, послате са градилишта кинеске фабрике Линглонг, указују да се на границама Европске уније одвија модерно ропство.

Посланици ЕП наглашавају да је потпуно неприхватљиво да држава, која жели да постане чланица ЕУ, толерише изградњу и одржавање фабрике која, према наводима, врши трговину људима над запосленима и експлоатацију на територији домаћина.

“Процењује се да на градилишту кинеске компаније Линглонг живи и ради око 500 вијетнамских радника. Извештаји из прве руке дају ужасну слику – слику модерног ропства на граници Европске уније. Ови радници живе у нехуманим условима – раде 26 дана у месецу, 9 сати дневно, без обезбеђене заштитне опреме на раду. Извештаји показују да они такође живе у пренасељеним баракама, без одговарајућег грејања или канализације, без довољно струје и са недовољно хране. Радници су, како се извештава, два пута до сада штрајковали у знак протеста због недостатка хране и плата које нису исплаћене од маја. Потпуно је неприхватљиво да држава, која жели да постане чланица ЕУ, толерише изградњу и одржавање фабрике која, према наводима, врши трговину људима над запосленима и експлоатацију на територији домаћина.Ћутање српске владе о овом принудном раду значи да су они саучесници у модерном ропству”, наводи се у тексту.

Посланици ЕП позвали су српске власти, у првом реду Министарство задужено за рад, као и Министарство унутрашњих послова, надлежне инспекције и тужилаштво да под хитно реагују на еклатантне повреде радничких права и људског достојанства.

“Србија мора да покаже да припада европској породици народа, промовишући високе стандарде људских и радничких права. То укључује и темељну анализу кинеских инвестиција у земљи и спровођење стандарда рада и животне средине. Достојанствен рад и људска права морају се поштовати”, поручују посланици ЕП.

Саопштење су потписали: Клемен Грошељ (Обновимо Европу), Виола фон Крамон (Зелени), Тинеке Стрик (Зелени), Тонино Пицула (социјалдемократе), Грендолин Делбос Корфилд (Зелени), Ирена Јовева (Обновимо Европу), Томас Вајтс (Зелени).

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.