Паника у руској корона агенди – ко организује акције антиваксера у руским регионима

0

(Фото: депоситион)

„Проверићемо пасоше и QR – кодове на основу Устава“, обратио се један од активиста главном санитарном лекару у Волгороду. „Хајде, покажи (свој) бар код, пасош и налог за термин….”

Међу пропагаторима ковид агенде у Русији тренутно влада паника, јер су неке групе противника увођења QR кодова извеле до сада невиђене акције. Противници шприцања и означавања људи сатанистичким QR кодовима, прешли су са друштвених мрежа на терен. Једна од најозбиљнијих изведена је у Волгограду где су противници QR кодова привремено блокирали рад Роспотребнадзора (Федерална служба за надзор заштите права потрошача и благостања људи) у Волгограду – упали су у кабинет главног санитарног лекара региона Олге Зубареве.

„Желимо да одмах позовете своје запослене!“, рекао је један од гостију, који је истовремено снимао шта се дешава. „Проверићемо пасоше и QR- кодове на основу Устава“, најавио је један од активиста обраћајући се главном лекару. „Хајде, покажи бар код, пасош и налог за термин. Зубарева је некога позвала градским телефоном, а затим нестала иза других врата своје канцеларије и више се није вратила. Затим су антивакцинални службеници прошли кроз канцеларије Роспотребнадзора, проверавајући ко од запослених носи маску, а ко не…



Прочитајте у наставку шта је то узнемирило руске коронаше, због чега сада улажу све своје напоре да сазнају ко стоји и руководи антикјуеркод акцијама у руским регионима….

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

+ + +

Противници QR кодова су привремено парализовали рад Роспотребнадзора (Федерална служба за надзор заштите права потрошача и благостања људи) у Волгограду – упали су у кабинет главног санитарног лекара региона, што ју је веома уплашило. Истог дана у Јекатеринбургу, исти анти-ваксери су организовали прави митинг у згради регионалног суда, где је текао случај о законитости QR кодова. Зашто су противници руске вакцине прешли са препирки на друштвеним мрежама у акцију и ко их усмерава?

У петак су уралски противници QR кодова опколили зграду Свердловског обласног суда. Овако је регионална штампа описала шта се дешавало. Суд је тог дана разматрао тужбу против гувернера региона Јевгенија Кујвашева, коју је поднео адвокат (и бивши кандидат за гувернера региона на изборима 2017.) Иван Волков. Тужилац је захтевао да се одлука регионалне владе о увођењу QR кодова за вакцинисане против ковида прогласи незаконитом. Волков је прошле године већ неуспешно поднео тужбу након увођења масковног режима у овој области.

Том приликом, како се рочиште ближило кулминацији, група анти-ваксерских активиста која није успела да уђе у судницу (предвиђена је за свега педесетак људи и била је претрпана) „умарширала” је до канцеларије председника суда, пренео је локални портал Е1. Судски извршитељи су блокирали врата председника и угасили светла у ходнику. На срећу, даљег ексцеса није било. У међувремену, суд је саопштио да је тужба одбачена – QR кодови ће и даље бити потребни у владиним зградама, музејима, библиотекама, изложбеним центрима и спортским објектима.

Прочитајте још:  Неутешна удовица? Јулија Навалнаја је коначно добила пажњу јавности након губитка мужа

Док су се јекатеринбуршки антиваксер – активисти окупљали у кулоарима суда, њихови волгоградски сарадници су упали у канцеларију Олге Зубареве, главног санитарног лекара Волгоградске области. „Желимо да одмах позовете своје запослене!“, рекао је један од гостију, који је истовремено снимао шта се дешава. Како је касније сазнао Волгоградски портал V1, реч је о познатој активисткињи у граду Оксани Барабановој. Барабанова и њене колеге ушле су у зграду одељења, мирно пролазећи поред обезбеђења, додао је извор РИА „Новости“.

„Проверићемо пасоше и QR- кодове на основу Устава“, најавио је један од активиста обраћајући се главном лекару. „Хајде, покажи бар код, пасош и налог за термин. Зубарева је некога позвала градским телефоном, а затим нестала иза других врата своје канцеларије и више се није вратила. Затим су антивакцинални службеници прошли кроз канцеларије Роспотребнадзора, проверавајући ко од запослених носи маску, а ко не.

Чиновници су позвали приватно обезбеђење и полицију, али су посетиоци већ прошли пункт (тихо су се попели испод окретних врата) и напустили зграду. Касније се сазнало да је стражар притиснуо „паник дугме“, али пристигли „Росгвардијци“ нису пронашли прекршиоце.

Неполитичка сила

„Чињеница да се неки људи понашају агресивно, хулигански је, наравно, неприхватљиво. Али, ипак, то говори да је ово протест другачијег квалитета – рекао је политички стратег Марат Баширов листу ВЗГЛЯД. –

То нису људи који су изашли на улице на позив Алексеја Наваљног. То су људи који се у већини сматрају конзервативним гласачима. Ово је заправо алармантно.”

„За то је потребно посебно помно проучавање таквог феномена – да ли радимо све како треба, с једне стране, у смислу обезбеђивања заштите и безбедности грађана у борби против пандемије, али не смемо да кршимо њихова друга права“, – рекао је Баширов. Највероватније смо суочени са систематском иницијативом, оном групом становништва која у правном простору покушава да сазна колико је легитимно увођење ових QR кодова. Али забрињава могући излазак брижних грађана ван правног поља, додао је стручњак.

„Нисам сигуран да иза ових говора стоји нека централизована организација“, рекао је политиколог Леонид Радзиховски. – Колико знам, ниједна странка није против QR- кодова. Највећи број њихових противника, као што знате, је међу присталицама Комунистичке партије. Али изгледа да људи овде само отписују на друштвеним мрежама.”

Ко су ти људи?

Као што је горе поменуто, адвокат Иван Волков поднео је тужбу против гувернера Кујвашева. Истовремено је био иницијатор акције у суду и око њега за подршку себи. Волков је на својој страници „Вконтакте“ објавио апел „пријатељима, друговима, истомишљеницима“. По свему судећи, активисти групе „РодНадзор” („Родитељски надзор”) – „независно јавно удружење брижних родитеља” деловали су као група подршке. У сваком случају, ћаскање ове групе на „Телеграму“ садржи позиве да се дође на суд.

Прочитајте још:  „Ми лустрирамо и тужимо све“ - одбегли либерали сањају о револуцији у Русији

Судећи по извештају „«Комсомольской правды – Јекатеринбург“, пре десет дана, активисти истог „РодНадзора“ окупили су се код зграде градске управе Јекатеринбурга, захтевајући да се поништи одлука о учењу на даљину за школарце. Последњој од ових акција (напомињемо, договорених) присуствовало је око три стотине људи.

Сам Волков нема директну везу са „РодНадзором“, иако група такође подржава иницијативе адвоката. На свом личном сајту, иницијатор тужбе се представља као: адвокат, политичар, јавна личност, управљачки партнер адвокатске фирме «Юрлига», члан координационог савета при Главној управи МУП-а у Свердловској области, члан Јавног саветодавног савета при управи Федералне антимонополске службе (УФАС) у области Свердловска. Али на актуелним списковима Координационог савета при Главној управи МУП-а и Јавног савета Федералне антимонополске службе, он се не појављује.

На губернаторским изборима 2017. Волкова је кандидовала националистичка партија Руски национални савез (РОС), али је регионална изборна комисија одбила да га региструје, пошто није дао ни један потпис посланика и изабраних председника општина. Истовремено, Волков је упутио жалбу Истражном комитету против привременог гувернера Кујвашева. Према речима Волкова, шеф региона га је лично спречио да прође општински филтер. Жалба је одбијена. И 2019. се безуспешно кандидовао у име РОС-а за законодавну скупштину региона, а прошле године и за Градску думу Јекатеринбурга.

На «Вконтакте», Волков је претплаћен на ресурс бившег градоначелника Јекатеринбурга, а сада опозиционог активисте Јевгенија Роизмана. Али имајте на уму да сам Роизман, који прати разне опозиционе активности на свом Телеграм каналу, није покрио акцију Волкова и «РодНадзора» у свом граду. Али он је скренуо пажњу на инцидент у Волгограду.

Напомињемо да је локална штампа убрзо сазнала ко је организовао инвазију на канцеларију главног лекара региона. Како преноси портал V1, реч је о познатој активисткињи у граду Оксани Барабановој, која је и камером мобилног телефона снимила шта се дешава – снимак се појавио на Јутјуб каналу „Све је у нашим рукама“, такође у власништву жена по имену Оксана. Штавише, испоставило се да то није први пут да Барабанова посећује канцеларију главног лекара региона – заиста, на истом каналу „Све је у нашим рукама“ налази се снимак из октобра.

Власник канала је претплаћен на канал „Покрет грађана СССР-а” – како напомиње портал Znak, упркос називу, заједница „живих грађана СССР-а” изгледа као група неопаганске и окултне оријентације. Удружење „грађана Совјетског Савеза“ под називом „Савез словенских снага Русије“ је 2019. године судском одлуком признато као екстремистичка организација.

Иста иста Барабанова у напомени на YouTube каналу цитира „наш одговор на Далесов план“ (реч је о програму за уништење словенских народа који је изложио Ален Далес, оснивач ЦИА-е; може се прочитати овде: – нап. “Борба за веру”), што може указивати на њено интересовање за теорије завере.

Прочитајте још:  "На ивици смо рата"

Морамо наћи заједнички језик

„Мислим да сви ови људи нису део организоване силе, већ једноставно анти-ваксери који прекрасно проналазе једни друге. Знам неке. Народ је фанатичан, веома тврдоглав, никакви аргументи не делују на њега категорички, тачније за сваки аргумент имају по сто контрааргумената. Они траже укидање QR кодова“, рекао је Раџиховски. Истовремено, нагласио је политиколог, у Русији, за разлику од европских земаља, где су кампање против вакцинације оштро сузбијане, „власти се према таквим људима односе веома деликатно“.

Логика „антикјуаркодовика“ се може разумети, сматра саговорник. „Морали су да буду вакцинисани, што је за њих апсолутно, физиолошки неприхватљиво, или ће се испоставити да су потпуне парије „као каста „недодирљивих“ у старој Индији“, приметио је стручњак.

„Они игноришу научне, медицинске показатеље, стално понављају о некаквом „фашизму, сегрегацији“, иако нема говора ни о каквој сегрегацији, а камоли о било каквом фашизму. Ради се о спасавању земље. Зашто кршити закон, зашто проваљивати у административне зграде?”- пита се посланик Државне думе, ТВ водитељ Јевгениј Попов. С обзиром на ова осећања, „много људи је усвојило ове слогане и користи их у апсолутно популистичке сврхе“, сматра Попов. Конкретно, не тако давно, Генадиј Зјуганов је упоредио QR кодове са бројем заточеника у концентрационим логорима и са Давидовим звездама које су нацисти присиљавали да носе затвореници гета.

Антивакцинашко насторјење је велики глобални проблем, рекао је Попов. „Сличне жестоке расправе чују се и у многим другим земљама, не само у нашој. Али пазио бих да не користим аналогије са Хитлеровом Немачком. Чини се да је овде на делу Годвинова владавина“, јадао се посланик, позивајући се на принцип да што је спор насилнији, већа је вероватноћа да ће противници почети да се упоређују са Хитлером.

„Морамо нормално да комуницирамо, морамо све да објаснимо људима. Свака епидемија у било којој земљи увек повлачи за собом ограничење права. Незадовољство људи је разумљиво. У том смислу, задатак и извршне и законодавне власти је да минимизирају ове потешкоће. Зато је сада почео велики рад на предлогу закона [о увођењу QR кодова]“, објаснио је Попов листу ВЗГЛЯД.

Додајмо да се потпредседник „Росњефта“ Михаил Леонтјев у петак извинио због свог ранијег поређења грађана који су се противили вакцинацији против COVID-a са „овновима“ које треба „ухватити и избости“. „Моје гледиште о вакцинацији мотивисано је управо жељом да се спасу животи и оконча епидемија. Претерано емотивна форма у којој је представљена многима би се могла учинити неприхватљивом и не одражава мој однос према нашем народу. Извињавам се због ових речи“, закључио је он.

[table id=1 /]



Борба за веру/Взгљад

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *