Неуронаучница дефинисала карактеристике које су заједничке свим психопатама

0
(фото:Shutterstock)

Поједини људи претпостављају да се психопате рађају из трауматског детињства и изопачених породичних односа, али неуронаучница са 15 година искуства у истраживању мозга каже да њени налази указују на то да то није случај.

Током виртуелног семинара компаније „The Science and Information Ekchange“, организације која повезује индустрију забаве са научним професионалцима, професор психологије Универзитета Џорџтаун и неуронаучница Абигејл Марш објаснила је да корен њихове болести често потиче из развојне фазе мозга пише Инсидер.

„Знамо да је озбиљност ових особина повезана са карактеристичним абнормалностима мозга које изгледа да почињу рано у детињству, а затим на неки начин напредују“, рекао је Марш.Према њеном мишљењу, психопатија постоји у спектру од благе до тешке, при чему су неке више манипулативне, рискантније и претеће од других. Ипак, Марш је рекла да сваки психопата има четири карактеристике: немилосрдност, безобзирност,, неспособност да воли и неосетљивост на могуц́ност повреде.

Немају сажаљења или кајања

Прво, људи из спектра психопатије имају проблема са осец́ањем сажаљења, рекла је Марш.

Када се неко близак психопати осећа тужно или уплашено, не може да разуме емоцију, јер је то нешто што сами не осећају, рекла је она.

Марш је навела пример дечака, основца, ког је проучавала и који је видео своје наставнике и другове из разреда док реагују на потенцијални терористички напад на њихову школу, вриштец́и, плачући и евакуишући се.

Слично, људи са психопатијом не осећају кајања када ментално, емоционално или физички повређују друге, каже Марш.

Проучавала је и дечака кога су учитељице тако често избацивале и суспендовале из школе да је његова мајка остала без посла јер је морала да брине о њему. Касније се пријавила у установу за ментално здравље због стреса, а када је Марш питала дечака како се осец́а, рекао је да га то не погађа.

„Рекао је: „Ствари које радим су је повредиле, али она заправо не каже колико, тако да то нема никаквог утицаја на мене“.

Он је кривио своју мајку за потпуно одсуство кајања, за све негативне ефекте који су се десили због његовог понашања“, рекао је Марш.

Не разумеју љубав као други
Психопате такође имају проблема са осећањем или разумевањем љубави.

„Они не доживљавају блиске, љубавне везе са другим људима на потпуно исти начин на који то доживљавају други људи. Више од једног детета или адолесцената које сам интервјуисала рекло је да не воли никога, ни своју породицу, ни пријатеље“, рекла је Марш током семинара.

Уместо тога, људи са психопатијом могу да називају или мисле о вољеним особама као о „сарадницима“ који могу да им помогну, али су испод њих, објаснила је Марш.

Не плаше се да ће бити повређени физички или емоционално
На крају, сви људи са психопатијом имају проблема да разумеју емоцију страха.

„Они су заиста неосетљиви на могућност будуће штете. По речима једне девојке коју смо проучавали, „Ништа ме не плаши, ништа““, рекла је Марш.

Она је додала да претња повредом, одласком у затвор или неодобравањем неће спречити психопату да ради шта хоће.

Проучавала је другу младу жену која је украла аутомобил својих родитеља из забаве, забила га у дрво и преврнула се.

„Када су се полицајци касније појавили у њеној кући, затекли су је како мирно седи на каучу и једе чипс“, рекла је Марш.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Н1

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.