Почиње: Залихе техничке робе у Србији на измаку, продавци најављују поскупљење

0

(фото:Борба за веру)

Залихе техничке робе у Србији су на минимуму, тврде продавци и додају да ће бити исцрпљене до Нове године. С новим испорукама стићи ће и више цене, најављују трговци.

„Доћи ће до повећања цена. Генерално на тржишту очекивања су од 30 одсто, то је оквирни проценат поскупљења“, каже Зоран Игњатовић, менаџер продаје у „Техномедији“.

Као разлог за поскупљење наводи се раст цена нафте, пораст трошкова транспорта и проблеми у логистичким ланцима.



Несташице технике због полупроводника

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предраг Брујић, из „Гигатрона“, каже да је померање цене производа условило и то што је један контејнер у набавци коштао две до три хиљаде долара, а у овом тренутку чак 18-20 хиљада.

„Несташице се најављују, ми се опет трудимо да имамо залихе најтраженијих производа“, додаје Брујић.

Производња полупроводника за аутомобиле, техничке уређаје, мобилне телефоне била је, због пандемије, успорена или готово заустављена у Кини током прошле године. И ове године ситуација је слична, али сада због недостатка енергената. Потражња је повећана, а залихе смањене и недовољне.

„Пошто енергенти служе као инпути у производњи, а они служе као инпути и у транспорту, логистици и тако даље, значи с једне стране ће то сигурно поскупети. С друге стране, тај транспорт који се обавља у међународној трговини је постао комплекснији, зато што сада имамо мање робе која се шаље и онда је сам тај транспорт скупљи, јер економија обима у транспорту се недовољно користи“, напомиње проф. Предраг Бјелић са Економског факултета у Београду.

Огромни губици у аутомобилској индустрији

Због повећане тражње, смањених залиха, проблема у производњи и скупљег транспорта, процене су да ће аутомобилска индустрија ове године изгубити око 200 милијарди евра због ненаправљених готово осам милиона аутомобила.

Прочитајте још:  Скуп подршке Палестини у Новом Пазару

„У неком претходном периоду осећамо повећану потражњу. Примећујемо доста проблема и изазова у снабдевању, али за сада се добро носимо са тим“, каже Вук Маловић, директор маркетинга „Гранд моторса“.

Да би избегле зависност од кинеских произвођача, Америка и Европа планирају већа улагања у индустрију чипова.

Док се планови не реализују, нестабилност на тржишту ће осећати потрошачи и то највише на мањим тржиштима попут нашег. Стабилизацију не очекују пре 2023. године, преноси РТС.

[table id=1 /]



Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *