Полиција блокира активисте у Београду, у Новом Саду сукоби и хапшења

0

(фото:Н1)

Еколошки активисти, који су најавили за данас у 14х блокаду Газеле и Мостарске петље због донесених закона о референдуму и народној иницијативи и експропријацији, окупили су се у Савској улици, надомак Газеле, али им полиција није дозволила да прођу даље. Они покушавају да прођу околним улицама и тренутно се налазе у кнеза Милоша, где их такође чека жандармерија у опреми за разбијање демонстрација. Активиста Александар Јовановић Ћута позвао је грађане у 18х испред Скупштине. Протест и у Новом Саду, Прељини… У једном тренутку дошло је до сукоба и одгуривања активиста са полицијом у Новом Саду, има и ухапшених, кажу активисти.

Полицијска блокада сачекала је активисте испред ПС Савски венац у Београду, надомак Газеле. Било је надгуривања активиста с полицијом, било је и вербалног сукоба. Неколико грађана је дошло у сукоб с полицијом, али репортер Н1 наводи да не може да каже да ли је било прекомерне употребе силе. То је трајало десетак, 15 минута.

Активисти кажу да ће покушати да нађу други пут, наводећи да не одустају од свог циља, и окренули су се на другу страну, наводи репортер Н1. Нешто касније су дошли у Улицу кнеза Милоша, али их је и тамо сачекао кордон жандармерије са опремом за разбијање демонстрације.



14.44 – Грађани се крећу у групама, пешака, Улицом кнеза Милоша. У Дурмиторској нема људи, али има окупљених грађана у Савској и даље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

14:43 – Професорка Биљана Стојковић из Скупштине слободне Србије каже да је ово блокада упозорења, и уколико председник потпише те законе, блокада иде на неограничено. Ако се не побунимо ово ће бити отворена и легализована пљачка, каже.

Прочитајте још:  Навијачи се укључили у борбу и послали поруку: Рио Тинто, марш из Србије

14:42 – Активиста из Новог Сада Брајан Брковић изјавио је за Н1 да је седам или осам активиста приведено у Новом Саду приликом сукоба током блокаде моста Дуга, међу којима је и један од организатора протеста Миран Погачар, као и да је начелник новосадске полиције дао наређење да се овај протест „разбије“.

14:41 – Министар Вулин шета аутопутем код Сава центра.

 

14:40 – Сукоб између демонстраната и Жандармерије у Новом Саду која покушава све демонстранте да помери на једну страну моста, како би направила пролаз аутомобилима – да прођу мост.

14:39 – У Прељини је блокирана Ибарска магистрала између кружног тока за скретање ка ауто-путу и Чачку, колоне су у оба правца. Иако је било неколико привођења на информативни разговор, ситуација је за сада мирна.

14:38 – Незванично, приведено је седам или осам активиста у Новом Саду, јавља репортерка Н1

14:30 – План је да останемо код људи на Газели и након тога правац Скупштина, каже Александар Јовановић Ћута наводећи да су позвали грађане да у 18х дођу испред Скупштине, „да направимо план“. Каже да је полиција ударала и жене. Добили смо информације и да је Шабац блокиран, додао је.

14:29 – Блокада и у Прељини, ситуација мирна, није било сукоба с полицијом.

14:27 – И на страни Сава центра саобраћај је блокиран.

14:25 – У једном тренутку Александар Јовановић Ћута, активиста, је повикао „устанак, устанак“, сви су га пратили, каже репортер Н1. Нема инцидената, све је мирно, додаје.

Прочитајте још:  "Конвој слободе" кренуо из Париза ка Бриселу

14:10 – У Новом Саду протест на мосту Дуга – у једном тренутку избио сукоб с полицијом. има ухапшених, наводе активисти.

13:57 – Полиција у цивилу је претходно пришла Александру Јовановићу Ћути, еколошком активисти, саопштила му да не могу даље да прођу, да не смеју да дозволе да блокирају међународну саобраћајницу.

Ту је, како јавља репортер Н1, виђен и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Подсетимо, претходно је, нешто иза 13х, командир полицијске станице Савски венац Александар Крстић разговарао са једним од активиста покрета Крени-Промени Савом Манојловићем, покушао да му уручи решење о забрани скупа и том приликом га обавестио да је пријава скупа одбачена и упозорио га да ће полиција бити у обавези да реагује у случају блокаде саобраћаја.

Манојловић је после тога медијима рекао да ће, упркос одлуци МУП-а, блокирати и данас Газелу и позвао је грађане да блокаде саобраћајница врше у мањим групама, јер „масовне групе могу лако блокирати“. Ако захтеви не буду испуњени, каже, Србија ће „наредне суботе стати“.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *