Научници откривају које воће је најрадиоактивније

0

Банана (Pavlo Lys/Shutterstock)

Банане су омиљено воће, али оно што многи не знају јесте да садрже радиоактивни елеменат, објавили су научници са Универзитета за аеронаутику и астронаутику у Пекингу Чен Сјаотан и Лао Це. Међутим, та доза радијације није опасна по здравље.

Према речима истраживача, осим обичног калијума, који је веома важан за организам, ово воће садржи и његов изотоп, калијум-40, извор јонизујућег зрачења које негативно утиче на здравље. Он се не налази само у бананама, него у бројном воћу.

Међутим, садржај калијума-40 у бананама је попут прашине, уверавају научници.

„Доза зрачења од једења једне банане је око 0,0778 микросиверта. То је занемарљиво. Поређења ради, компјутеризована томографија грудног коша је еквивалентна једењу 70.000 банана“, истиче се у чланку.



Научници повремено користе такозвани „еквивалент банане“ како би измерили радиоактивност неког извора. На пример, максимално дозвољени утицај нуклеарних електрана пропорционалан је потрошњи 2.500 банана годишње, док би смртна доза била око 35 милиона банана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истиче се да метаболизам контролише садржај калијума у организму. Чак и ако једете много банана, вишак калијума ће бити избачен из тела, стога нема разлога за бригу.

Стручњаци подсећају да радиоактивно зрачење окружује човека са свих страна, посебно приликом рендгенских прегледа и компјутеризоване томографије, а такође приликом пушења: полонијум-210 и олово-210 који се налазе у дувану много су опаснији од банана.

[table id=1 /]



Спутник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *