“ВРАТИТЕ СЕ ОДАКЛЕ СТЕ ДОШЛИ!” Расистички скандал у Загребу – нападнути страни радници фабрике аутомобила

0

(фото:Профимедиа)

Брука и срамота комшија!

Хрватски иноватор Мате Римац се на свом Фејсбук профилу пожалио у вази са расистичким испадом који је био упућен запосленима његове фабрике Римац аутомобили.

Како је истакао, “ако нисмо у стању да привучемо странце, нећемо задржати ни Хрвате”.



“Да ли је могуће да се ово догодило у Загребу?! Шокиран сам и сам. Чуо сам се са момцима, кажу да су видели групу младих мушкараца који су почели са расистичким испадима према нашим страним колегама” – написао је, истакавши да су њиховим клегама упућене псовке, као и повици да се “врате одакле су дошли”.

“Наши запослени су покушали да избегну конфликт – прешли су на другу страну улице и убрзали корак, али су их нападачи стигли и почели са физичким обрачуном. Једна од ствари које увек истичемо кандидатима које привлачимо из целог света је да је Хрватска сигурна земља у којој се на странце не гледа као грађане другог реда. Ово је појединачни инцидент групе необразованих идиота који, надам се, неће имати утицај на перцепцију странаца који су дошли да свој живот граде у Хрватској” – истакао је Римац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да се нада да ће полиција да одради свој посао брзо и ефикасно и да ће сви схватити колико странци који долазе да живе у Хрватској доприносе развоју друштва и привреде.

Званично саопштење дато је и из Римац групе.

“Шокирани смо јучерашњим физичким и вербалним нападом на наше запослене код ХНК у Загребу, на групу наших инжењера (странаца) који нису тражили невољу. Група младих мушкараца најпре је довикивала увреде преко улице нашим запосленима који су покушали да избегну конфликт. Прешли су на другу страну улице и убрзали корак, али су их нападачи стигли и почели с физичким нападом. Последица су повреде главе неколико наших запослених. Надамо се да ће се брзо опоравити од повреда и у томе ћемо помоћи” – наведено је у саопштењу.

Прочитајте још:  Ибрахимовић у центру нове афере: Саветница у црногорском министарству ухапшена због трговине људима

Како је додато, компанија осуђује такво понашање и апелује на све да схвате да, ако Хрватска жели да буде светски лидер у аутомобилској и пратећим индустријама, то укључује и ангажман талента из целог света који су заинтересовани за рад у тој земљи.

“Људи који код нас доносе знања и искуства која у Хрватској и региону једноставно не постоје, те тиме омогућују изградњу фабрике и ширење тог специфичног знања и међу домаћим запосленима. Треба да схватимо да такви људи не узимају никоме посао, него доприносе томе да домаће фабрике брже и боље расту и тако пружају додатне могућности и радна места домаћем становништву. Настојимо томе да се сви наши запослени који долазе из више од 35 земаља света осећају угодно и сигурно у Хрватској, као сто се осећају и у нашој фирми. Молимо и суграђане да им пруже добродошлицу. Надамо се да овај инцидент неће имати утицаја на перцепцију странаца који су дошли да свој живот граде у Хрватској, те се надамо да ће Полиција одрадити свој посао брзо и успешно” – наведено је у саопштењу.

[table id=1 /]



Србија данас/Вечерњи лист

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *