ЗАШТО ЈЕ НОВИ СОЈ КОРОНАВИРУСА НАЗВАН ОМИКРОН? Да ли су избегнута два слова да се не би увредио један моћни светски лидер?

0

(фото:Курир)

Нови сој коронавируса који се појавио у јужној Африци и почео да се шири светом, назван је омикрон. Светска здравствена организација одлучила је раније да нове сојеве назива по словима грчког алфабета, али је у овом случају прескочила два.

Односи Светске здравствене организације и Кине нашли су се поново под лупом након што је здравствено тело Уједињених нација прекочило грчка слова “ну” и “Хи” (гзај/ксај) и уместо тога нову варијанту коронавируса назвало “омикрон”.

СЗО је почела да користи грчка слова “алфа”, “бета” и “делта” за варијанте вируса навевши да је то “лакше и практичније за ширу јавност”.


Међутим, сој из Африке су назвали “омикрон” што је моментално изазвало спекулације да је тако одлучено како би се избегла било каква алузија на кинеског председника Си (на енглеском се Си пише “Xи”) Ђинпинга.

Председник Си Ђинпинг наводно има поприличан утицај на генералног директора СЗО Тедроса Аданома Гебрејесуса, бившег министра из Етиопије у којој Кина значајно улаже.

Кинеска влада је оптужена за “агресивну” кампању утицања на СЗО, нарочито на почетку пандемије коронавируса, а касније и на њихове истраге о пореклу истог.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Портпарол СЗО је, међутим, објаснио да је СЗО одустао од имена “ну” јер би људи помислили да се то односи на “нову варијанту, а не на име”.

“А од Хи смо одустали јер је реч о уобичајеном презимену, а договорено је да избегавамо имена места, људи, животиња, како би се избегла стигматизација”.

[table id=1 /]



Курир.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *