Барбадос се одриче британске краљице

0

Британска краљица (Фото: REUTERS / CHRIS RADBURN)

Барбадос ће на церемонији која почиње у понедељак у поноћ инаугурисати Сандру Мејсон као свог првог председника. Карипско острво ће потом прекинути везе са Великом Британијом и одрећи ће се британске краљице као суверена после скоро 400 година.

Парламент Барбадоса изгласао је прошлог месеца да краљицу Елизабету Другу замени будућом председницом Сандром Мејсон, што је омогућило тој земљи да коначно престане да буде најстарија колонија Британске империје.

Барбадос је освојио независност од Британије 1966. године, али је задржао краљицу Елизабету као свог званичног владара.



„Пошто је стекла независност пре више од пола века, наша земља не може да сумња у своју способност самоуправљавања. Дошло је време да у потпуности оставимо нашу колонијалну прошлост иза нас“, рекла је Мејсонова за „Ен-Би-Си њуз“ у септембру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сандра Мејсон је тренутно на позицију генералног гувернера, краљичиног представника на Барбадосу.

Британски принц Чарлс, краљичин налседник, дошао је на Барбадос како би присуствовао прослави обележавања 55. годишњице од оснивања Републике и одрицање од краљице као шефа државе.

Принц од Велса је изразио наду да ће Велика Британија и Барбадос одржати снажне односе, наглашавајући постојање повезаности између две земље, преноси РТ.

[table id=1 /]



Спутник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *