Британску здравствену управу осудила мониторинг група због обмањујуће тврдње да невакцинисани имају “32 пута” већи ризик да умру од ковида

0

Фото: Твитер

Ед Хамферсон, директор Управе за статистику Велике Британије, Канцеларија за регулацију статистике (ОСР), писао је Еми Рурк, директорици здравствене анализе у Канцеларији за националну статистику (ОНС) како би критиковао агенцију због извештаја који је објавила у октобру тврдећи да: „Између 2. јануара и 24. септембра 2021. године, ризик од смрти од корона вируса (КОВИД-19) прилагођен узрасту био је 32 пута већи код невакцинисаних него код потпуно вакцинисаних особа“.

Како је Џејмс Велс, статистичар који је био шеф трговинског тима ОНС-а у Великој Британији до 2019. године, истакао када је писао ОСР-у да се жали на извештај раније у овом месецу, ова статистика користи податке од 2. јануара до 24. септембра 2021., што укључује највећи део зимске смрти у време када готово нико није био вакцинисан. Ово искривљује подразумевану ефикасност вакцине, јер би поштено поређење укључивало само периоде када је знатан део земље био вакцинисан, преноси Дејли скептик.



У писму господина Хамферсона госпођи Рурк, написано је:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Наслов у публикацији је старосно прилагођен ризик од смрти од КОВИД-19 за вакцинисане и невакцинисане групе за период од 2. јануара до 24. септембра. Ово је такође била кључна порука у главном твиту повезаном са публикацијом. Фокусирање на цифру из наслова није било од помоћи и поткопало је кориснију анализу дату касније у извештају. Цифра из наслова је заснована на временском периоду који је вођен доступношћу података. Док су старосно стандардизоване стопе морталитета за смрт од КОВИД-19 константно ниже за људе који су примили две вакцинације, величина разлике значајно варира у зависности од одабраног временског оквира.

Прочитајте још:  Истраживање показало да вакцинисани након 12 недеља преносе вирус као и особе које се нису вакцинисале

Подаци покривају период када је врло мали број људи примио две дозе вакцине, до периода када је већина одрасле популације имала две дозе (податак преузет са гов.ук 24. новембра 2021. који показује другу дозу узимања за узраст од 12 и више година у Енглеској износио је 0,8% 10. јануара 2021. и 77,4% до 24. септембра 2021.). Такође покрива период када су стопе случајева значајно варирале, као и нивои природног имунитета у популацији…

С обзиром на обављену анализу, требало је учинити више да се истакне несигурност повезана са цифром у наслову… Позивам вас да у свим будућим публикацијама скинете фокус са наслова.“



Истина је да влада и остали током пандемије стално овако врте статистику да би се подржао преферирани наратив. Само је овом приликом тај напор био толико невиђен и истакнут да се није могао занемарити.

Васељенска

[table id=1 /]



Пратите нас на телеграму

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *