МИСТЕРИОЗНО ДРВО О КОМ КРУЖЕ ЛЕГЕНДЕ Дрво чува најмрачније тајне у Србији!

0

(фото:Пиксабеј)

У давна времена је неко од локалних становника покушао да одсече стабло ове необичне јабуке, а како је замахнуо секиром и ударио у дрво, секира се једноставно одбила.

Да ли због симболике оличене у редном броју 0666, под којим је заведено у пројекту Њикимедие “Запис-Свето дрво” или због прича које га прате, тек једно дрво јабуке, пречника крошње око шест метара у Србији, постало је знаменито по много чему лошем. У питању је дрво које се налази на парцели Љубисава Миљковића, у атару села Брајиновац, на територији општине Рековац.

И ни по чему можда оно не би било специфично да га не прате легенде. Додуше, не може се на први поглед рећи да је то баш дрво јабуке, јер некако делује другачије. А и није познато каквог су му укуса плодови, јер народ овог краја и те како зазире од њега, па нема тога ко је пробао плод са овог дрвета. Барем нема оних који су то учинили и преживели, тако да могу да посведоче.



Оно што се може видети јесте да су плодови ситнији у односу на јабуке и жућкасти. А каквог су укуса, вероватно никада нећемо сазнати.

Дрво које је увек зелено
Мештани околиних села са колена на колено преносе причу о уклетој јабуци. И саветују своје потомке да се не играју, јер је тај и тај покушао да одломи гранчицу па погинуо, а неко други је заспао испод дрвета, па остао разрок или му се десило нешто друго лоше у животу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ПОТПУНЕ ЗАБРАНЕ ПУШЕЊА

Заправо је у питању такозвано запис дрво, према коме се односи са посебним пијететом. Тим пре, што у свако доба године на овом дрвету једноставно нема жутих листова. Крошње ове јабуке увек су зелене, што додатно подгрејава причу о оностраном.

Како је настала одредница гумено дрво?
Нарочито је занимљиво што се уз помен ове јабуке увек наводи да је у питању гумено дрво. Зашто је то тако, објашњење налазимо у још једној народној легенди, која се преноси у овом крају Србије.

У давна времена је неко од локалних становника покушао да одсече стабло ове необичне јабуке. Како је замахнуо секиром и ударио у дрво, секира се једноставно одбила. Као да је била од гуме, па тако народ назва ово дрво гуменим. Тако барем каже једна од многих легенди која се везује уз ово запис дрво.
Ако неко такне дрво, страдаће
Упозорења која се у овом крају преносе са колена на колено углавном се тичу баш те јабуке. Углавном су пропраћена страшним причама, које су се десила људима, ако су покушали да на било који начин окрње свето дрво.

Такође, мештани посматрају и изглед дрвета, које се налази тик уз пут између села Белушић и Опарић. Како се пре пар година стабло само од себе располутило, то је тумачено као назнака многих невоља. Али се онда, неким чудом, стабло обновило, опет само од себе. Да ли је то знак неких бољих времена, остаје нам да видимо, али једно је сигурно. Није се за играти са оностраним, без обзира да ли верујемо или не. Ко не верује, може чути приче мештана о онима, који су се одважили да на неки начин оскрнаве ово дрво и о судбини која их је након тога снашла.

Прочитајте још:  Навијачи се укључили у борбу и послали поруку: Рио Тинто, марш из Србије

[table id=1 /]



Ало

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *