Цене хране на светском нивоу достигле десетогодишњи максимум

0

supermarket, Foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

Цене прехрамбених производа на међународним тржиштима порасле су у новембру четврти месец заредом, вођене снажном потражњом за пшеницом и млечним производима, објавила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

Индекс цена хране, који израчунава ФАО, износио је у просеку 134,4 поена прошлог месеца, што је његов највиши ниво од јуна 2011. године и даљи раст од 1,2 одсто у односу на октобар, наводи се у извештају те светске агенције.

Овај показатељ, који прати месечне промене глобалних цена пет основних животних намирница – житарица, шећера, биљних уља, млека и млечних производа и меса, порастао је за 27,3 одсто међугодишње.



Највећи раст су у новембру су забележиле цене млека, за 3,4 одсто у односу на претходни месец, што је резултат снажне глобалне увозне тражње за путером и млеком у праху, јер су купци настојали да обезбеде спот испоруке у очекивању да ће се ситуација с понудом на тржишту погоршати.

Житарице су поскупеле за 3,1 одсто у односу на октобар, а у поређењу с новембром 2020. године бележе раст цена од 23,2 процента. Извозне цене кукуруза су благо повећане, међународне цене пиринча су остале углавном стабилне, док су цене пшенице достигле највиши ниво од маја 2011. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Пораст котација пшенице је одраз велике потражње у условима оскудне понуде, посебно када је у питању пшеница високог квалитета, али је њиховом повећању допринела и забринутост због превремених киша у Аустралији и неизвесност у погледу потенцијалних промена извозних мера у Руској Федерацији.

Цене шећера су у новембру напредовале за 1,4 одсто на месечном нивоу, док су на међугодишњем скочиле за скоро 40 процената. Тај раст је првенствено вођен вишим ценама етанола, мада су велике испоруке из Индије и позитивни изгледи за извоз шећера из Тајланда ублажили притисак на узласни тренд.

Прочитајте још:  Цене на Малти исте као у Београду, али је тамо минималац 800 евра

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *