Јужна Америка: Већина становништва не жели да се вакцинише

0

(Фото ЕПА/ ARSHAD ARBAB)

Већина влада држава Јужне Америке је под огромним притиском и сталним напорима да вакцинише своје штановништво, које упорно одбија да се препусти овом медицинском подухвату.

Ниске стопе вакцинације, су резултат историје присилних стерилизација и неетичког медицинског експериментирања, што је створило неповерење аутохтоног становништва према западним медицинским иницијативама.

У Перуу и Боливији, аутохтоне жене Анда су подвргнуте присилној стерилизацији од стране локалних власти и страних организација.

Бивши перуански председник Алберто Фујимори стерилисао је 272.028 аутотохних жена, већину без пристанка, од 1996. до 2001. године. Фујимори је рекао да је његов злогласни пројекат “планирања породице” начин да се женама да могућност да доносе одлуке без терета непланиране трудноће.

Фујимори тренутно служи 25-годишњу затворску казну у Перуу због злочина против човечности почињених током његовог режима.

“То је изазов борити се против таквог наслеђа”, рекла је за Епоцх Тимес Марија Цабрера, медицинска сестра која ради у Ареqуипи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Цабрера је објаснила да упркос томе што је више од половине земље потпуно вакцинисано против ЦОВИД-19, постоје групе отпора у Андским висоравни.

“Руралне заједнице у овим подручјима (Андима) највише су биле погођене Фујиморијевим режимом, тако да не верују ничему што им сада даје влада”, рекла је она.

Још 2017. године бивши боливијски председник Ево Моралес подсетио је свет на неовлаштену стерилизацију жена са Анда од стране радника мировних мисија корпуса Сједињених Држава 1962. године, што је учињено под лажним пружањем “медицинске помоћи” у руралним заједницама.

Документарни филм који је 1969. године објавио Јорге Сањинес под називом “Yањар Маллку” разоткрио је програм стерилизације, који је изазвао бес и насиље над волонтерима у руралним заједницама.

Прочитајте још:  Људи пуцају по шавовима! Жена из Мелбурна се запалила због обавезне вакцинације

Бивши председник Хуан Јосе Торрес протерао је корпус САД-а из Боливије на неодређено време 1971. године.

Данас се многи припадници староседелаца и њихових заједница Qуецхуа и Аyмара у Боливији смејуу идеји да се вакцинишу против ЦОВИД-19.

„Моји родитељи се сећају тих дана“, рекао је за Епоцх Тимес становник Потосија Мануел Цондори.

Рекао је: „Када је мој отац сазнао шта се догодило, није желео да се било ко од наше породице вакцинише. Икад.”

У Гватемали, чланови америчке Службе за јавно здравље и локални лекари спроводили су медицинска истраживања без пристанка тако што су намерно заразили 1.308 мештана сифилисом од 1946. до 1948., што је постало познато као “експерименти са сифилисом”.
Др Мануел Гатица, који је учествовао у клиничким истраживањима и ради за Гватемалски институт за социјално осигурање, каже да се локално становништво и даље користи као заморчић у медицинским експериментима.

Рекао је: “Истраживачи не убризгавају људима оболеле (више), већ их излажу лековима са којима нису упознати.”
Неповерење према западним фармацеутским производима је толико дубоко у земљи да је 500 мештана напало две мобилне бригаде за вакцинацију и здравствене раднике 4. октобра 2021. у заједници Магуила, која се налази у провинцији Алта Верапаз.

Мештани су уништили 50 доза вакцине и покушали линчовати здравствене раднике пре него што је полиција стигла да преговара о њиховом ослобађању, наводи министарство јавног здравља.

Директор служби Министарства јавног здравља Елиу Мазариегос рекао је: “Неколико пута смо покушали објаснити да је вакцина добровољна и нисмо хтели да је присилно дајемо никоме, али нас нису пустили да радимо.”

Габриел Сандовал, директор покрајинског одељењаа за здравље, каже да инцидент у октобру није био први пут да су се здравствени званичници суочили са одбацивањем комплета вакцине против ЦОВИД-19.

Прочитајте још:  Блинкен: САД упозоравају Кину да не помаже Русији

Није изненађујуће да Гватемала има једну од најнижих стопа вакцинације против ЦОВИД-19 у Јужној Америци, са само 24,1 посто њихове популације која је потпуно вакцинисана.

Међутим, објаснила је да је немогуће расправљати се са неким ко има члана породице или познаје некога ко је жртвован у оквиру Фујиморијевог медицинског програма.
Цабрера је додала да нуспојаве вакцина, попут главобоље и грознице, не помажу здравственим радницима у њиховим напорима да повећају стопу вакцинације јер ефекти обично плаше ионако скептично локално становништво.
Број смртних случајева од ЦОВИД-19 у Јужној Америци и на Карибима премашио је милион људи у мају, према Панамеричкој здравственој организацији.

“Не можете искрено очекивати ​​да ће људи веровати овој вакцини? Не након онога што је урађено у мојој земљи”, рекао је становник Меџицо Цитy-а Хуан Гарциа за Епоцх Тимес.

Гарциа подржава отпор према вакцинацији.

Указао је на инциденте медицинске присиле и присилне стерилизације као доказ да његови људи не могу веровати влади.
Године 1998. Министарство здравља Гуеррера послало је службенике у претежно аутохтоне градове у регији Цоста Цхица и поручило мушкарцима да ће се у њиховом граду изградити здравствена клиника ако су вољни да се подвргну стерилизацији.

“Стално слушамо ‘веруј науци’, али оно што они заиста траже од нас је да верујемо влади”, рекао је Гарциа.

[table id=1 /]



Нулта тачка

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *