Вучићево пенкало кружи око Закона о експропријацији као киша око Крагујевца

0

(фото:avucic/instagram)

Много је замерки на измене и допуне закона о експропријацији. Од тога да га је Скупштина изгласала без одржане јавне расправе, преко кратких рокова за поступање, али и одлучивање власника непокретности да ли пристаје на експропријацију, до тога да Влада има дискреционо право да неки пројекат прогласи пројектом од јавног интереса и да због тога било која својина постане предмет експропријације. Стручњаци кажу да би судбина овог закона на крају могла да буде попут оне са Законом о водама – без потписа председника.

Експропријација – реч је недеље за нама, јер измене Закона о експропријацији сугеришу да можда данас имате власнички лист, али можда већ сутра власник сопствене имовине нећете бити ви.

Председник, чији потпис на овом Закону једино још недостаје да би ступио на снагу, види само једну примедбу.



„А то је да је члан 29 Закона о експропријацији измењен, те су остављени рокови три односно пет дана у поступању и забрињавајуће нарочито да је сопственику остављен кратак, крајње непримерен рок од пет дана да се изјасни о предлогу за експропријацију. Што није противуставно али сматрам да није добро“, навео је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бројне еколошке организације и грађани широм Србије други пут ће блокирати улице, раскрснице и аутопут због усвајања овог закона.

Јован Рајић из РЕРИ-ја наводи да је ово последња могућност да толико критикован закон не ступи на снагу.

„Боље је вратити причу корак уназад и видети како је уопште могуће да је овај закон овакав прошао и Владу Србије, прошао и ресорне одборе у Скупштини Србије и био усвојен готово једногласно од стране Скупштине Србије. Тамо би требало да седе неки људи, који познају право, који познају законе и који су требали већ да испитају да ли је тај закон у сагласности са Уставом и са осталим прописима“, истиче он.

Прочитајте још:  Либерали „бацају бомбице“ и потпаљују народ у мржњи!



Власт упорно понавља да се закон не мења у корист Рио Тинта. Снагу јачу од закона и дозвола институција система, показао је без страха тек председник државе.

„Ако студија о процени утицаја на животну средину буде лоша ја ћу бити први који ће доћи да каже – овај пројекат не може да иде зато што је мој циљ да сачувам земљу Србију и нема проблем са тим“, поручује Вучић.

Председник одлучан, премијерка додаје.



„Закон о експропријацији и даље чува јавни интерес, који се не проглашава тако лако“, тврди Ана Брнабић.

Не тако лако, али изгледа – тек тако. Јер закон не прецизира критеријуме под којим ће неки пројекат прогласити.

„Рекао сам да ми се чини да ћу да потпишем и сад ми се чини. Ја сам јуче рекао да ћу вероватно потписати и данас вам кажем да ћу вероватно потписати“, најављује Вучић.



Не чини се, већ то „вероватно“ сигурно није сигурно. Овај би закон могао да има исту судбину као Закон о водама, који је Скупштина летос усвојила, али председник није ставио свој потпис, те је ресорни министар рекао да се Закон враћа у скупштинску процедуру. За јесен је најављена јавна расправа, јер раније јавност није била укључена. Јесен се готово завршила, а та прича ни корак није одмакла. Готово исти сценарио и у овом филму -протести, петиције, струка која је дигла глас.

„Мени се чини да га неће потписати, али не из ових разлога које он наводи, него супротано, из истих разлога из којих није потписао Закон о водама. Не зато што је супротан Уставу Србије, него зато што је процењено негде да то утиче на политички рејтинг, што је заиста тужно зато што су ово питања која се тичу свих нас“, оцењује Рајић.

Прочитајте још:  Вучић најавио контролу робних резерви, откривене крађе

Одавно један закон није изазвао толику пажњу и стручне јавности и грађана и активиста и политичара и медија. Колико ће још бити у центру пажње?

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *