Талибани укинули принудне бракове

0
талибани

талибани

Талибанске власти у Авганистану саопштиле су данас да ће забранити принудне бракове жена.

То се се сматра једним од предуслова да међународна заједница призна њихову власт и да обнови финансијску помоћ ратом разореној земљи.

Декрет је објавио талибански вођа Хибатулах Акунзада, у време раширеног сиромаштва у Авганистану, све већег откако су талибани преузели власт у августу, услед повлачења америчких и НАТО војника.



После доласка талибана (организација која је под санкцијама УН због терористичке активности) на власт, друге државе су обуставиле финансијску помоћ Авганистану која је до летос била главни ослонац економије те земље.

У указу се наводи да жене и мушкарци “треба да буду једнаки” и да “нико не може да примора жене на удају принудом или притиском”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Права жена су знатно побољшана у претходне две деценије, за време међународног присуства у Авганистану, али многи сматрају да су угрожена повратком на власт талибана. За време претходне владавине те екстремистичке групе, од 1996. до 2001. године, женама је било забрањено учешће у јавном животу и приступ образовању.

Присилни бракови су постали уобичајени у сиромашној, конзервативној земљи, јер интерно расељени удају младе ћерке у замену за новац, како би отплатили дугове и прехранили породице. У указу се не наводи минимални узраст за склапање брака, а граница је до сада била 16 година.

Жене су деценијама третиране као власништво у Авганистану и размењиване су за новац или ради окончања спорова или племенских сукоба. Талибани сада тврде да су против те праксе, а наводе и да ће удовице убудуће моћи да се удају 17 недеља након смрти супружника, и да слободно бирају новог мужа. Дугогодишња племенска традиција налаже да се удовица уда за неког од браће или рођака покојног супруга.

Прочитајте још:  ЗАХАРОВА: Америка по Блиском Истоку већ 20 година сеје само смрт и разарања

Талибанске власти навеле су да су наложиле судовима да праведно третирају жене, нарочито удовице које траже наследство, а министрима да међу становништвом шире свест о правима жена, пренео је Б92.

Неколико хиљада девојчица које иду у школу, и даље не могу да похађају наставу, а већини жена у земљи забрањен је одлазак на посао од повратка талибана на власт.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *