Нова бура у Црној Гори: УРА гласа заједно са ДПС

0
једна, гора, општина, попис

Foto: Depositphotos, natanaelginting

Скупштина Црне Горе изабрала је савјетника у Државној изборној комисији (ДИК) Николу Мугошу за предсједника, након што га је предложио Административни одбор, што је изазвало различита реаговања у владајућој скупштинској већини.

Он је изабран гласовима посланика опозиције и Грађанског покрета УРА, као експерт за изборно законодавство. За избор Мугоше гласао је 41 посланик опозиције и коалиције “Црно на бијело”. Против је било 27 посланика ДФ и СНП, а уздржано 10 посланика коалиције “Мир је наша нација”.

Одлука посланика ГП УРА да подрже Мугошу умјесто адвоката Николе Медојевића, јуче је изазвала лавину критика колега из владајућег савеза и алузије на политичку корупцију и још више усложила политичку кризу међу коалиционим партнерима у владајућој већини.



“Милов ДПС је од 30. августа прошле године у филму сигурних изборних губитака. Изгубили су Никшић, прије неки дан Мојковац. На прољеће ће убједљиво да изгубе Подгорицу. Елементарна политичка логика налаже да у таквом контексту сарадње са Миловим ДПС може да слаби и оне који ступе у такву сарадњу“, коментарише за Спутњик нови избор предсједника ДИК Владимир Павићевић, покретач Платформе за Црну Гору.

Он као пример такве негативне праксе наводи и одлуку премијера Кривокапића да уз помоћ Ђукановићевог ДПС разријеши члана своје владе Владимира Лепосавића.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ако желимо да рационално оцјењујемо процес у постђукановићевској Црној Гори, потпуно је јасно да ће сваки вид сарадње било ког актера нове власти са ДПС да штети и том самом актеру, и Црној Гори ”, каже Павићевић.



Опречно мишљење Павићевићу има Војин Грубач који је на свом Фејсбук профилу поручио политичарима ДФ да “можда једног дана спознају да је политика вјештина могућег ,а не цијепање балвана у горама”.

Прочитајте још:  Пао договор око формирања мањинске владе Црне Горе

“Избор предсједника ДИК је сасвим очекиван, исто као што се може претпоставити да ће нови градоначелник Мојковца бити неко из ГП УРА, а мјесто предсједника СО добити лик из редова оних који подрже такво рјешење”, коментарисао је на свом Фејсбук профилу Грубач.



Оштра расправа у парламенту

Славен Радуновић из ДФ је у четвртак у Скупштини казао да је разлог зашто Никола Медојевић није предложен за предсједника ДИК то што је он увијек био опозиција.

“И кад сте ви (Милош Конатар из УРА) били у Позитивној он је исто био опозиција, а сад вам смета, сад вам више одговара неко кога подржава ДПС. Доста више тога”, навео је Радуновић.

Он је казао да ГП УРА тражи изговор јер већ неколико пута са ДПС прегласава власт. Радуновић је такође рекао да ће се на сједници Скупштине 13. децембра прво расправљати о иницијативи за изгласавање неповјерења Влади.



“Хоћемо прво да видимо да ли ће Влада да падне гласовима ГП УРА и ДПС и осталих странака или неће”, поручио је Радуновић.

Он је оцјенио да Влада заслужује да буде оборена, али је прво, како додаје, потребно саставити нову.

“Никоме од нас не пада на памет да правимо владу са ДПС”, казао је Радуновић и изразио наду да ће брзо обезбиједити 41 глас за избор нове Владе.

Из ДФ су раније казали да је УРА већ неколико пута у Скупштини гласала заједно са опозицијом.



Одговор из УРА

Посланик ГП УРА Милош Конатар казао је, одговарајући Радуновићу ког је назвао “инспиративним саговорником”, да је ДФ а не УРА више пута најављивао рушење владе.

Прочитајте још:  Још један пех диктатора: Најмања излазност у Гусињу

“Позивам грађане да погледају снимак прес конференције од 30. августа на којем је говорио и Радуновић на степеницама испред Скупштине, гдје је он најавио рушење Владе по хиљадити пут. Рушио је Славен Владу и ево је руши безброј пута и тада је најавио и да ће то урадити, ако треба и са ДПС. Погледајте грађани и видјећете да је Славен Радуновић, а не Милош Конатар најављивао рушење Владе чак и са ДПС, са свима онима који хоће да руше Владу”, казао је Конатар.

Он је навео да Славен Радуновић руши Владу од 4. децембра прошле године.



“Славен Радуновић руши Владу годину дана, а не Милош Конатар. Али Славене Радуновићу, добродошли у демократију, колега. Ако ви имате неку другу већину, неке друге посланике, осим четири посланика коалиције “Црно на бијело”, срећно вам било”, казао је Конатар.

Он је поручио да то што ДФ има бројеве не значи да су у праву.

“То што ви имате аргументе и залажете се на нешто, не мора а приори да буде прихватљиво за нас“, поручио је Конатар.



ОЕБС поздравио избора предсједника ДИК

Мисија ОЕБС у Црној Гори поздравила је одлуку Административног одбора да, како су навели, крене напријед по питању избора предсједника ДИК, наводећи да је та позиција “кључна за транспарентност и изградњу повјерења јавности у изборни процес”.

Никола Мугоша је магистрирао изборне системе, учесник је више посматрачких мисија. У његовој биографији пише да је члан Радне групе за изборни интегритет Међународне фондације за изборне системе у Вашингтону. Усавршавао се на тему изборних процеса, сертификовани је посматрач избора. Био је и извјестилац Црне Горе на Комитету ОЕБС у Бечу у вези са изборном реформом.

Прочитајте још:  Војно-биолошка активност САД и медицински фашизам

Мјесто челника ДИК упражњено је од 17. јуна, кад је Скупштина разријешила Алексу Ивановића, због одбијања тог тијела да 28. децембра прошле године верификује мандат Суади Зороњић са посланичке листе „Црно на бијело“, која је на тој позицији требало да замени посланика Филипа Аџића. Конкурс за предсједника ДИК расписан је 2. јула ове године, а процедура избора окончана је тек јуче.



Потреба за избором предсједника ДИК је значајна и након локалних избора Петњици, на Цетињу и Мојковцу, гдје по евентуалним притужбама на одлуке трију општинских комисија не би имао ко да се изјасни јер ДИК не може да ради без предсједника.

Нови неспоразуми између ДФ и УРА око избора првог човјека ДИК догађају се иначе пред рок који је ДФ дао коалиционим партнерима о новој влади, који истиче сјутра, а пред гласање о неповјерењу Влади Здравка Кривокапића у Скупштини Црне Горе на иницијативу опозиције 13. децембра.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *