СУД ПРЕЛОМИО Џулијан Асанж може да буде изручен САД

0
асанжа

Џулијан Асанж

Џулијан Асанж може да буде изручен САД, одлучио је високи суд пошто је укинуо пресуду раније ове године.

Данашња одлука наноси велики ударац напорима суоснивача Викиликса да спречи своје изручење САД како би се суочио са оптужбама за шпијунажу, иако су могуц́ности жалбе и даље отворене за његов правни тим, пише Гардијан.

Пакет уверења изнет је ове године као део покушаја САД да превазиђу одлуку судије окружног суда Ванесе Барајзер из јануара да Асанж не може бити изручен због забринутости због његовог менталног здравља и ризика од самоубиства у америчком затвору.



Овом одлуком вишег британског суда отварају се врата за изручење Асанжа Америци. Очекује се да ће на ту одлуку бити уложена жалба.

Нижи суд је раније ове године одбио да одговори позитивно на захтев САД да се изручи Асанж да би одговаро за оптужбе о шпијунажи после објаве тајних војних докумената преко Викиликса пре десет година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Окружни судија Ванеса Барејтсер позвала се одбијањем захтева за изручење на Асанжово здравље, оценивши да би се он вероватно убио када би се држао под тешким америчким затворским условима.

У жалби на ову одлуку у Високом суду у Лондону адвокат за америчку владу демантовао је да је Асанжово ментално здравље сувише кркхо да издржи амерички правни систем.

Амерички тужиоци су оптужили Асанжа у 17 тачака за шпијунажу и једној за злоупотребу компјутера око објаве у Викиликсу хиљаде процурелих војних и дипломатских докумената.

Асанж (50) се тренутно налази у лондонском затвору Белмарш. Пре тога, провео је седам година у амбасади Еквадору у Лондону, где је побегао 2012. године како би избегао изручење Шведској где је требало да се суочи са оптужбама за силовање и сексуални напад.

Прочитајте још:  У Мађарској ће се градити слобода на хришћанским основама, не на либералним

Шведска је одустала од истраге о сексуалним злочинима у новембру 2019. године, јер је прошло толико времена, али Асанж је остао у затвору.

Судија који је блокирао екстрадицију у јануару наредио је да он мора да остане у притвору током сваке жалбе САД, наводећи да би аустралијски држављанин могао побећи ако буде ослобођен.

Курир.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *