ЦИА након 20 година мења фокус: Агенти се обучавају за „тихи“ рад у Русији и Кини

0

REUTERS / Dado Ruvic

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА), која је више од 20 година фокусирана на борбу против тероризма, ревидира методе обуке и припреме обавештајаца како би се фокусирала на Русију и Кину, преноси америчка телевизија Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.

Како се наводи, многи бивши официри амерички обавештајци сматрају да се потребно вратити на традиционални, „тихи“ рад који је неопходан за прикупљање обавештајних података о „комплексним“ државама попут Кине.

Извори телевизије наводе да ће та промена омогућити ЦИА да обезбеди добар обавештајни рад далеко изван Сједињених Држава, конкретно у земљама Западне Африке где Кина активно усмерава своје инвестиције.



Истиче се да је у протеклих 20 година агенција припремала обавештајце за супротстављање исламистичким терористичким групама, међутим сада би главни акценат требало да буде прикупљање обавештајних података.

Кина, констатују извори Си-Ен-Ена, представља највећи проблем за ЦИА, али не и једини. У децембру 2020. године америчке власти издвојиле су 300 милиона долара за „супротстављање утицају Кине“ и 290 милиона долара за исто супротстављање Русији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како би се побољшао рад агенције, обавештајци ће пролазити обуку у складу са својом специјализацијом за конкретан географски регион.



Посебна пажња биће посвећена учењу локалних језика, као и решавању конкретних задатака са којима се обавештајац може сусрести.

Поред тога, наводи телевизија, ЦИА намерава да укључи више говорника мандаринског језика (најраспрострањенији дијалекат кинеског), да инвестира у технологије као и да се фокусира на прикупљање информација о људима.



Међутим, Си-Ен-Ен не наводи како ће се нове методе ЦИА одразити на рад агенције везан за Русију.

Прочитајте још:  Владимир Путин се састао са Емиром Кустурицом

Америчка Централна обавештајна агенција фокусирала се на борбу против тероризма у свом раду након терористичких напада 11. септембра 2001. године. Према појединим изворима, нове методе припреме означиће повратак на некадашњи рад ЦИА, пре 2001. године.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *