Где породичне свађе воде

0

(фото:3рим)

Да вам кажем, православни хришћани, древна легенда, веома поучна. Један скитски краљ, умирући, остави осамдесет синова за наследнике и, као добар отац, наравно, пожеле да живе у доброј слози једни са другима.

Тако их је позвао све око своје постеље, дао једном од њих сноп гранчица, чврсто свезаних, и наредио му да разбије овај сноп ако може. Узео је завежљај и почео да ради на њему, напрежући сваки напор да га разбије, али није могао. Други син, па трећи, четврти и други, један за другим, почеше да раде на завежљају, али нико није могао да разбије сноп. „Одвежите, децо, овај завежљај“, рекао им је тада разумни старац, „узмите штап од свакога“ и без икакве муке их разбијте.

Тако су и урадили: одвезали су гомилу, и један по један поломили решетке. Тада им рече добри отац: “Видите како је везан сноп јак, а развезани се сноп лако ломи? Па ако живите у братској љубави и слози, онда вас ниједан душманин не може победити. А ако се поделите међу собом, ослабит ћеш и сваки непријатељ ће те поразити једног по једног.” Тако је разборит отац учио своју децу на самрти. То значи, браћо, једнодушност и тесно братско јединство. Срећна је кућа у којој живе мир и љубав, где родитељи брину о деци, деца поштују родитеље, где муж и жена живе у слози, а браћа се воле, у таквој кући благослов Божији почива, поштује се од свих добрих људи, у таквој кући увек има радости и задовољства, среће и успеха. И пророк Давид је разумео ову слику породичне среће.


Не знамо да ли су деца скитског краља испунила очеву вољу, али имамо још један пример који показује колико је погубно и неслагање у породици заиста погубно. Гедеон, судија Израела, оставио је за собом наследнике јеврејског царства, седамдесет синова, све храбре, снажне и богате људе. Једна породица је већ била читава војска, једна кућа је био цео град, и ако су сва браћа била чврсто везана заједништвом братске љубави, који би их онда непријатељ могао победити?

Али, нажалост, овај сноп се одвезао, браћа су се разишла због неслагања, и шта се догодило? Један од њих, по имену Авимелех, најзлобнији и најнедостојнији, узео је такву вољу да је у једном дану побио сву браћу… Али је он сам, после три године несрећне владавине државом, убијен током опсада града Сихема. И како убијен! Жена са куле га је гађала каменом, којим му је разбила лобању. Тако је бројно и снажно потомство Гедеонова изгинуло за врло кратко време. Ето шта значе породичне свађе, то је оно до чега води подела и непријатељство међу члановима исте породице. Како је несрећна кућа у којој влада та мржња и непријатељство међу браћом, неслога између деце и родитеља, суманута љубомора између мужа и жене! Проклетство Божије гравитира таквој кући, таква кућа је на лошем рачуну и међу добрим људима, у њој су бескрајне свађе,

Прочитајте још:  Одређен притвор оцу осумњиченог за масакр у Младеновцу

Тако је одувек било, православни хришћани, тако је и сада. Није далеко за пример. Колико је прошло у вашем сељачком животу да породица од тридесет, четрдесет и више година није била реткост? И живели су мирно, радећи заједно, као пчеле Божје у својој кошници; и сам власник у таквој кући, отац или стари деда, био је као древни Јаков међу децом и унуцима… И сви су га слушали, сви су га слушали, свако је радио свој посао, а што је поштеним радом добио. на страни су све нескривено дали у руке старом господару. С друге стране, имали су кућу – пуну зделу: штале пуне свакојаког жита, у гумну цео ред ричи овршеног хлеба, у дворишту је било много свакојаког. говеда; и сви су били срећни, сви су били сити и обучени – тамо, некада, гледајући их, срце се радује! Соломон је исправно рекао да „брате од брата помажемо, јер је град јак и висок, царство се јача као да је основано“ (Приче 18; 20). – Не сада. Два брата у материци се не слажу, дели отац са сином, а о великим породицама нема шта да се каже! Зашто је све ово? Зашто не живите заједно? И зато, кажу да има много лењивца, не желе да раде за породицу, не желе да слушају старце у кући – јер су запали у лоше место, почели су да вуци све тамо из дворишта, – зато је настала раздор у породици, мужеви се опијају, а жене се свађају, поштеним радницима живот није постао – шта да радимо овде? Исход један: издвојити људе лењиве, пијане, пркосне, онда су одсечени комад, нека живе како знају! кажу да има много лењивца, не желе да раде за породицу, не желе да слушају старце у кући – јер су се назвали, почели су да вуку. све тамо из дворишта, – зато је у породици настао раздор, мужеви се опијају, а жене се свађају, поштеним радницима живот није постао – шта да се ради овде? Исход један: издвојити људе лењиве, пијане, пркосне, онда су одсечени комад, нека живе како знају! кажу да има много лењивца, не желе да раде за породицу, не желе да слушају старце у кући – јер су се на лошем месту затекли, почели су да вуку. све тамо из дворишта, – зато је у породици настао раздор, мужеви се опијају, а жене се свађају, поштеним радницима живот није постао – шта да се ради овде? Исход један: издвојити људе лењиве, пијане, пркосне, онда су одсечени комад, нека живе како знају!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Захтев 212 српских интелектуалаца да се спречи закон о истополним заједницама

Тако размишљају стари, тако објашњавају ове погубне поделе за сељачку привреду. И тако се од једне богате куће направи три-четири, а некад и више јадних лагуна, тако јадни самац има краву у дворишту – добро, али не – живи од руке до уста, има шта да донесе гомилу. сено из њиве даље – добро је и не – оде комшију, поклони се, има трака у пољу – биће парче хлеба, а не, – па иде по свету. Сиротиња прекида од гроша до гроша, некако плаћа порез, али ће невоља доћи, хлеб се неће родити ни крава пала – и обуци торбу! И ово је још код вредног власника, али шта да кажем за лењог и пијанца!? Какав је ово живот! Каква је ово економија! Али ко је крив, православни? За све су породичне размирице и невоље.

Ах, браћо моја! Види се да се реч Господња не заобилази: „свака кућа на њој посечена ће опустети“ (Мт. 12; 25). Тачније – празна ће трчати! Ово нам је стално пред очима. Како бити? Да, треба живети мирније, бежати од свађе, не треба делити, то је све. Али ћеш рећи: „Како ћу ја да живим са таквим лењим и пијаницом, као што је мој брат, ја за њега нисам радник“. Дакле, вољени, али ако га раздвојиш, хоће ли бити боље? Уосталом, обистиниће се реч Господња, сигурно ће се испунити и над тобом и над твојим братом: кућа ће ти осиромашити, опустети, Бог ће је казнити за лењост и пијанство, а тебе – за суровост и уображеност, сопствени интерес! Просудите сами: ваш брат је ослабио, почео да пије, дао је отказ, а ви ћете га избацити на улицу – па, зар је то хришћанска ствар? Уосталом, речено је: „носите бремена један другога и тако испуните закон Христов“ (Гал. 6; 2). Али ти нећеш да носиш бреме брата, оставиш га – ко ће се бринути о њему, ако га се ти, драги и крви, одрекнеш? Претпоставимо да ће ти бити сигурније да живиш без њега, да радиш сам за себе је вољније, али зар нећеш дати Богу одговор што си оставио крвног сродства?

Прочитајте још:  Породица из ослобођене Авдејевке о радости због доласка руске војске

А шта су крива његова мала деца, ако их има, шта је крива његова жена, трудбеница? Помисли, пријатељу, да ли ће те Бог благословити ако будеш тако сурово поступао са својим братом, са његовом несрећном децом? На крају крајева, пустићеш их тугу по свету… Знај, брате љубљени, да један благослов Божији, и само један благослов, обогаћује, по речи Соломоновој (Приче 10; 22). Дакле, ако хоћеш да те Бог благослови, понеси на себе немоћи браће своје, трпи га, потруди се да га исправиш, неће те послушати – кажи свом духовном оцу, замоли ближње да ти помогну у овој ствари са добро, учини све што можеш, јер љубав – велика ствар; ко зна, можда ће се опаметити, опаметити се, постидети се љубави твоје и исправити се, па ћеш онда учинити дело Божије: спасаћеш душу своју од смрти, јер Свето Писмо каже,

А ако се твој брат не опамети, шта је? Бог ће видети ваше трудове и благословиће вас дубоким благословом. Он, Цар Небески, има следећи закон: ни једно добро дело се не заборавља и награђује се стоструко! А шта да ти кажем, несрећниче, због које настаје неслога у породици? Бој се Бога, смилуј се на своју жену и омладину – своју децу, а ако их нема, онда бар не погуби душу своју! Остави се пијанства које уништава душу, прими се поштеног рада, обрадуј своју породицу добрим животом и веруј, брате мој, да ће Господ видети твоје смирење и да те неће оставити. Видећете сами какву ћете радост стећи за себе, какву ћете срећу наћи у раду, па ћете се после и сами запитати како се раније нисам опаметио? Како се може наћи задовољство у лењости, беспослености и неспутаном пијанству?

Васељенска ТВ/3 РИМ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *