ОЗБИЉНА ПРЕТЊА РУСИЈЕ НАТО: Можда ћемо морати да распоредимо нуклеарне ракете у Европи

0
нато, секретара

EPA-EFE/TOMS KALNINS

Русија је данас саопштила да ће можда бити присиљена да распореди нуклеарне ракете средњег домета у Европи као одговор на сличне планове НАТО.

Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је агенцији РИА да ће Москва морати да повуче тај потез ако НАТО не буде сарађивао на смиривању напетости.

Његове изјаве ће додатно повећати улоге у спору између Истока и Запада, где Русија тражи безбедносна јамства, а САД и њихови савезници упозоравају Москву да не напада Украјину, што су оптужбе које Русија одбацује.



Нуклеарне ракете средњег домета (ИНФ) забрањене су у Европи још од споразума из 1987. који су постигли совјетског лидер Михаил Горбачов и амерички председник Роналд Реаган. Вашингтон је изашао из споразума 2019. након што се годинама жалио да га Русија крши.

Рјабков је рекао како постоје “индиректне индиције” да НАТО планира да распореди ИНФ, пошто је прошлог месеца обновио 56. артиљеријско заповедништво које је током Хладног рата управљало ракетама Першинг које могу да носе нуклеарне главе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ако не буде напретка ка политичком и дипломатском решењу овог проблема, наш одговор ће бити војне и војно-техничке природе”, упозорио је Рјабков.

НАТО тврди да у Европи неће бити нових америчких ракета и да руске ракете може да пресретне “одмереним” одговором који укључује само конвенционално оружје. Но Рјабков истиче да Русија “нимало не верује” НАТО-у.

Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *