ЕПС сваког сата троши око пола милиона евра за увоз струје

0
епс, мали

ЕПС

До проблема на појединим подручјима у Србији дошло је само у дистрибутивном систему „Електродистрибуције Србије”, која послује ван система ЕПС-а, потврдили су „Политици” из овог Јавног предузећа.

Од јутрос је нормализовано грејање у Обреновцу од када су у погону и раде блокови А1 и А2 у ТЕНТ А, а током дана се очекује укључење још једног блока од 350 мегавата у ТЕНТ А. ЕПС је обезбедио довољне количине електричне енергије за све своје купце. До проблема на појединим подручјима у Србији дошло је само у дистрибутивном систему „Електродистрибуције Србије”, која послује ван система ЕПС-а, потврдили су „Политици” из овог Јавног предузећа.

Због проблема са угљем натопљеним мокрим снегом и водом у недељу ујутру дошло је до застоја у раду блока А1, док је блок А2 радио смањеним капацитетом. Од тада се даноноћно ради на допремању новог угља и оспособљавању блокова у ТЕНТ А. Хидро сектор ЕПС-а ради стабилно и хидроелектране пуним капацитетом користе расположиве дотоке.



ЕПС ће и у наредном периоду обезбедити довољне количине електричне енергије за грађане и привреду Србије и не очекују се рестрикције или несташице. За информације о стању дистрибутивне мреже, прекидима, кваровима и подручјима где нема напајања електричном енергијом молимо да се обратите „Електродистрибуцији Србије” (ЕДС) која од 31. децембра 2020. године послује потпуно ван система „Електропривреде Србије” (ЕПС).

​ Поједини радници Електропривреде Србије јављали су се последња два дана Политици, али су и преко друштвених мрежа објашњавали да је због недостатка угља из Колубаре скоро потпуно престало снабдевање Термоелектране Никола Тесла.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Србија троши чак пет пута више енергије од земаља ЕУ

Истакли су да су 4 блока термолектране искључена не само због лошег угља и мањка мазута, већ и квара хидраулике копача због чега се у једном трену догодило да чак 4 блока А3, А4, А5, А6 и Б1 испадну из рада. Оно што је много горе је да је снабдевање угљем до даљег угрожено. Као и да су количине довезеног мазута од око 45.000 тона недовољне јер су потребе око 100.000 тона дневно.

мр. Жељко Марковић, виши консултант у Диолиту, иначе један од бивших директора ЕПСа каже да је тачно да већина блокова у ТЕНТ-у није радила због проблема са лошим угљем и недостатком мазута. У међувремену се увози велика количина електричне енергије.

Хидроелектране са својом производњом су врло близу свог максималног капацитета (на неких 80 одсто), тако да оне већ дају свој допринос производњи електричне енергије, па стога док се не нормализује рад термо-блокова, нажалост ЕПС може задовољити потрошњу једино увозом електричне енергије, каже наш саговорник.

Према подацима са транспарентних платформи у 17 сати увоз струје је био 1.600 мегавата по часу. Будући да је цена на спот тржишту била 330 евра по мегаватсату то значи да је ЕПС сваког сата трошио око пола милиона евра за увоз електричне енергије.

Ово се односи на дневне сате када је потрошња већа док је ноћу мање. Дакле, реч о значајним средствима и ситуација је врло тешка, каже Марковић.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *