Ко је крив за попадале бандере и неискрчену шуму, због чега су многи били без струје

0

(фото:Фејсбук)

Електродистрибуција Србије саопштава да су све екипе на терену, да отклањају кварове и да тренутно 7.800 потрошача и даље нема струју. У планинским селима кључни узроци проблема су дотрајале бандере склоне паду, нередовно сечење растиња око далековода и жице у крошњама дрвећа. Ако се на количину снежних падавина не може утицати, може на одржавање електромреже, подсећају они који после првих снегова остају у мраку.

Зими се најбоље види шта се не може и где је тешко прићи. Са ових висова, разбистри се и поглед на све пропуштено. Као у природи, круг је опет затворен – снег, мраз и села без струје.

“Пада грање, иње, жица састави жицу и ми то тако трпимо, искачу осигурачи, прегоревају апарати. Ово овде што се види један део, а горе је то већ већа катастрофа. Тамо, преко брда има бандера која је у ваздуху, годинама”, каже Мирко Смиљанић из Јасенова.



Према програмском плану ЕПС-а за 2019. годину, најављена је потпуна реконструкција, која укључује замену дотрајалих дрвених стубова и уградњу самоносивих кабловских снопова потребног пресека уместо старих жичаних проводника, у месним заједницама Чајетине, Бајине Баште, Прибоја и Пријепоља. Део посла је урађен, колико тачно – одговор надлежних нисмо успели да добијемо. Од мештана – јесмо.

“Пада грање, то је све затрпано. Писали смо петицију, ништа, од тога је само испуњено далековод један за Јаџиће, а остало – две бандере су само заменили”, каже Мирослав Аврамовић из Јасенова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Радио сам у електродистрибуцији, на електромонтажи, на свим објектима. Од Беле Реке, скроз до Кокиног Брода, далековод је у лошијем стању него што би требало да буде и то је рађено дуго, мало је урађено нових ствари, а то мора да се уради. То се све ради лети. Да би се дочекао први снег, јер први снег је увек најгори. Сад не може. Сад не могу да се копају рупе, ни да се ради”, каже Драган Селаковић из Беле Реке.

Прочитајте још:  Захарова: Украјинско оружје се шверцује и на Балкан

Одржавање преносног система електричне енергије има своја правила, процедуру и подразумева – одговорност. Сеча растиња је у надлежности оператора, а локална самоуправа само помаже у чишћењу приступних путева. Остаје још да свако изврши своју обавезу.

“Причамо о дистрибутивном систему који очито претходни дуги низ година није довољно добро одржаван, мислим на инвестиције које су морале да се уложе у нове стубове, мрежу, али и одржавање, растиње је морало да се сече, а не само где је доступно, а где је мање доступно, онда и не одете”, каже Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Према данашњим извештајима, снабдевање струјом у Златиборском округу је нормализовано. Четири дана после обилних снежних падавина, готово сви потрошачи су добили струју. Они у планини ипак брину, јер нови снегови стижу.

Јелена Божовић/РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *