Не постоји документ по ком би Србија плаћала одштету Рио Тинту

0

Не постоји обавезујући документ који каже да Србија мора да плати одштету компанији Рио Тинто ако не дође до отварања рудника те компаније, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

“Меморандум који се помињао није обавезујући. Не потоји ни један обаветзујући акт који би рекао ‘ако дође до тога да се не ради нешто, Србија ће платити тај износ’. Тога нема”, рекла је Михајловић новинарима.

Одговарајући на питање Н1, она је објаснила да Рио Тинто има истраживачка права 17 година, током којих су пронашли јадарит и установили да постоје залихе.



У складу са законом имају право да траже експлоатациона права, али само ако испуне услове, а то су студије и процене утицаја на животну средину, које још нису готове, рекла је Михајловић.

Говорећи о укидању просторног плана града Лознице, којим је била предвиђена изградња рудника, Михајловић је рекла да то значи застој у пројекту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *