Није шија него врат: Митрополит Иларион: Нема говора о уједињењу православаца и римокатолика

0

(фото:РИА Новости / Виталий Белоусов)

Предсједавајући ОСЦП-а је подсјетио да ријечи папе Фрање о којима се сада дискутује нису прво извињење православцима од стране римских поглавара. Такве ријечи су изговарали његови претходници, директно су говорили о бројним грешкама које су католици направили према православцима.

Папа Фрања је почетком децембра на састанку са архиепископом Атине и цијеле Хеладе Јеронимом II изговорио ријечи које су многи схватили као извињење православцима за грешке које су католици починили у историји. Посебно је речено: „Дуги низ година отров нас је тровала. Сјеме сумње нас је подијелило, и са стидом признајем да одлуке Католичке цркве нису имале никакве везе са Исусом и Јеванђељем.“

Екатерина Грачова, водитељка програма „Црква и свијет“ питала је митрополита волоколамског Илариона, предсједавајућег Одјељења за спољне црквене послове, да ли ове изјаве представљају кораке у оквиру уједињења православаца и католика и да ли је оно могуће.



„Нико не говори о уједињењу двају Цркава, јер подјеле постоје веома дуго, нагомилале су се многе противречности – у ствари, двије Цркве живе самосталним животом скоро десет вјекова“, рекао је митрополит Иларион.

„Постоје разлике у схватању темељних хришћанских догмата, у поштовању светитеља. На примјер, постоје особе које се поштују као свеци у Православној цркви, али их у Католичкој цркви не признају, а има много католичких светаца које Православна црква не признаје. Дакле, нема говора о уједињењу, али се може говорити о коначном окончању ривалства, надметања, непријатељства које постоји дуги низ вјекова“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предсједавајући ОСЦП-а је подсјетио да ријечи папе Фрање о којима се сада дискутује нису прво извињење православцима од стране римских поглавара. Такве ријечи су изговарали његови претходници, директно су говорили о бројним грешкама које су католици направили према православцима.

Прочитајте још:  Уснула мати Теоктиста, игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици

Међу таквим грешкама владика Иларион је посебно навео насиље које се с времена на вријеме примјењује над православцима, као и стварање Уније, која и данас служи као фактор који раздваја вјернике.

„Заправо, католици су на разне начине, истинама и неистинама, покушавали да покатоличе православце, а Унија је била један од начина за то. Шта је Унија? То је када је православцима дозвољено да сачувају свој литургијски обред, али притом морају да се припоје католичкој цркви и да у потпуности прихвате католичко учење, укључујући и учење о васељенској јурисдикцији римског папе“, појаснио је суштину Уније митрополит Иларион.

Он је истакао да је Унија, у ствари, обмана, пошто многи православни вјерници, поставши унијати, чак нису ни слутили да мијењају вјеру, јер је споља све остало исто: црквена одежда је иста, молитве током Литургије су исте, црквено појање је исто.

„Када се Патријарх Кирил састао са папом Фрањом у Хавани, дали су заједничку изјаву у којој је директно речено: Унија није метод за постизање јединства“, подсјетио је владика Иларион и додао да је ово веома важна изјава коју је изговорио римски понтифик.

Што се тиче изјаве папе Фрање од прије неки дан у Грчкој, она се може сматрати важним доприносом нормализацији односа православаца и католика, док о уједињењу Цркава ни на званичном ни на незваничном нивоу нико не говори, нагласио је предсједавајући ОСЦП-а, преносе руски медији.

ЕТОС/ИН4С

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *