Рјабков: Нема поверења у НАТО

0
русија

(Фото: Anatoly Sapronyenko/AFP Photo)

Европи би се ускоро могле појавити америчке ракете, које су раније биле забрањене Уговором о ИНФ. И иако НАТО уверава да таквих планова нема, у принципу нема поверења у алијансу. Ову изјаву дао је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков.

„Што се тиче планова НАТО-а да се у европском региону појаве системи који су раније били забрањени сада неоперативним Уговором о ИНФ-у, не бих волео да се ти планови развијају и примењују у пракси. По индиректним индицијама могу рећи да ствари иду ка томе“, наводи заменик министра РИА Новости .

Према речима Рјабкова, стварање такозване „команде артиљерије“, која је током Хладног рата руководила размештањем ракета средњег домета Першинг 2 у Европи, „сугерише да се Американци, заједно са својим савезницима, спремају да понове то тужно искуство већ у новој војно техничкој, технолошко-оперативној бази“.



„Уверавања… да НАТО нема намеру да распоређује такво нуклеарно оружје не убеђују нас ни у шта. Прво, у суштини нема поверења у НАТО као савез. Много пута смо се нашли у ситуацији да се данас најављује једно, прекосутра друго, годину дана касније – треће, а све се то ради као да се ништа није догодило. А један од разлога зашто Русија сада на највишем нивоу захтева правне, правне гаранције безбедности јесте чињеница да су до сада сва обећања, сва уверавања, па чак и обавезе политичке природе „поништена“, рекао је Рјабков.

Према речима дипломате, НАТО делује на начин „како им је то корисно и неопходно, не желе да рачунају са интересима наше безбедности“. Ако НАТО и Сједињене Државе не одговоре на захтеве Русије за гаранцијама безбедности, то би могло довести до нове рунде конфронтације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Вашингтон тражи од Турске да уништи С-400

„Односно, биће то конфронтација, ово ће бити следећа рунда, биће то појава таквих средстава са наше стране. Сада их нема, имамо једнострани мораторијум, позивамо да овај мораторијум уђе у НАТО и САД. Одговор је, у најбољем случају, „прво елиминишете системе који су довели до колапса ИНФ Уговора“, као да нису други геополитички разлози натерали Сједињене Државе да се повуку из Уговора, „а онда ћемо погледати нешто друго.” Али они то више не говоре, једноставно не реагују на наше предлоге“, каже Рјабков.

Администрација америчког председника Доналда Трампа оптужила је 2019. године Русију за непоштовање Уговора о ограничењу ракета средњег и кратког домета (Споразум ИНФ) и најавила повлачење из споразума. С тим у вези, руски председник Владимир Путин је у марту 2019. године потписао декрет о обустави примене Споразума о ИНФ.

Извор:Васељенска тв/Русстрат

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *