Вучић: Могу и да копам угаљ ако морам

0

Вучић (Фото: Јутјуб)

Енергетика је једно од кључних питања садашњости и зато је председнику посао да обиђе Костолац и рударе, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

„Ја да ископам данас угаљ, ако бих морао могу, али служило би само у маркетиншке сврхе. Дошао сам да охрабрим и подржим људе који раде овде“, објаснио је Вучић одговарајући на питање која је сврха његове посете и да ли је у светлу енергетске кризе било потребно да се он укључи како би се криза превазишла.

Рекао је да не може да буде стручан за фудбал, кошарку, позориште, биоскопе и термоелектране, али је посао председника да буде уз свој народ, своје рударе када им је најтеже, када се води непримерена кампања против њих.



„Једно је када тражите одговорност, а друго када их потцењујете. Ту сам да пружим подршку да будем са њима, и за време великих празника, да укажем људима колико важан посао обављају за земљу“, објаснио је он.

Указао је да на дневном нивоу има много састанака што се енергетике тиче, јер она постаје једно од кључних питања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Зато је председнику Србије место да буде овде. Питали сте раније зашто нисам био у неком селу, а обишао више села од свих председника од 1945.. Обишао сам села, места, заселака. То је посао председника“, рекао је он.

Вучић је указао да се у Костолцу гради блок Б3, на месту где три деценије није било озбиљних инвестиција.

„Неки су били 12 година на власти а да нису ништа урадили. Поносан сам што то дижемо, мораћемо да радимо на новим коповима. Да имамо довољно угља за будућност, да радимо више на обновљивим изворима енергије. Међутим, проблем је за ЕМС јер не могу да балансирају док немамо нових реверзибилних електрана“, објаснио је он.

Прочитајте још:  Ванредно стање ће се Вучићу обити о главу! (Видео)

На питање да ли имамо довољне количине квалитетног угља Вучић је рекао да постоје различити квалитети у кповима.

Тако у Колубари, каже, имамо различити угаљ, а бољи је у западном делу.

„У Западној Тамнави имамо висококтански угаљ. До 15.јануара верујем да ћемо моћи да имамо квалитетнији угаљ. То је угаљ нивоа од 6.000 до 6.600 килоџула(КЈ). У Костолцу имамо угаљ од 9.000 КЈ. Зато смо захвални што су омогућили да 3.000 тона овог квалитетног угља буде прослеђен Колубари, јер када га додате колубарском поправљате калоријску врендост. Тиме смо направили најбољу могућу комбинацију“; рекао је Вучић.

Указао је да су рудари у Костолцу јуче оборили рекорд, да су ископали за 13 одсто више него што се од њих очекује.

Позвао је рударе да покушају да сваког дана прекораче своју норму.

Нова.С

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *