Америка тражи још НАТО војника за Бугарску и Румунију

0

(ЕПА ЕФЕ - Т.В.)

Амерички генерал Тод Д. Волтерс, задужен за савезничке снаге у Европи, недавно је колегама у НАТО предложио појачано присуство трупа у Бугарској и Румунији, пише немачки недељник Шпигел, позивајући се на изворе са једног састанка.

Према наводима, Волтерс би да и у две балканске земље буду снаге такозване Енханцед Форwард Пресенце (ЕФП), формиране пре пет година. Такви контингенти НАТО се налазе у Пољској и балтичким земљама, где изводе маневре са локалним војскама. У случају сукоба, идеја је да те трупе буду на фронту док не стигне појачање.

Волтерс је наводно предложио да се у Бугарској и Румунији успоставе слични контингенти са по 1.500 војника.



НАТО је увођење јединица ЕФП правдао анексијом Крима, па и сада заговорници мисле да би појачање било примерен одговор на руске војне маневре близу украјинске границе.

Волтерс тврди да ће се НАТО и даље држати споразума са Русијом који забрањује трајно стационирање јаких трупа на источном крилу НАТО. Из тог разлога у балтичким земљама не постоје сталне трупе, већ се војници ротирају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Политички осетљиво

У централи НАТО нису потврдили ни демантовали наводе немачког медија. Једна портпаролка је рекла да алијанса остаје „будна” и да ће предузети „све неопходне кораке” како би заштитила чланице НАТО од било које претње.

„Уздржаност је разумљива. Све државе НАТО су свесне колику политичку експлозивност носи овај предлог”, оцењује Шпигел. Подсећа се да је руски председник Владимир Путин најавио преговоре са САД како би решио конфликт. Захтев Москве је управо да НАТО не распоређује додатне трупе у правцу Русије.

Прочитајте још:  У Зрењанин стигла нова тура радника из Кине: Линглонг не одустаје

Како додаје немачки недељник, генерал Волтерс је на поменутом састанку рапортирао да је Русија, након окупљања скоро сто хиљада војника на граници ка Украјини, у стању да умаршира у суседну земљу и тамо остане.



Шпигел закључује да би амерички предлог могао да буде проблематичан за нову коалициону Владу у Немачкој. Зелени који су део Владе „већ су се показали запањујуће отвореним за идеју јачања трупа на источном крилу”, преноси Дојче веле.

Али Социјалдемократе канцелара Олафа Шолца могле би да буду уздржаније по том питању, јер многи у странци виде слање трупа на исток као непотребну провокацију Русије.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *