Борис Џонсон снимљен како крши мере у време локдауна

0

Борис Џонсон (Фото: АП Пхото/Алберто Пеззали)

Британски премијер Борис Џонсон усликан је како пије вино и једе сир заједно са супругом и 17 сарадника у башти зграде у Даунинг стриту 10, седишту владе, током локдауна у мају 2020, пише „Гардијан”.

Лондонски лист наводи да је добио фотографију недељу дана након што је из британске Владе демантовано да је 15. маја 2020. био одржан друштвени догађај са вином и другим алкохолним пићима и пицом унутар или ван зграде.

Џонсонов портпарол објаснио је тада да је особље Даунинг стрита радило у башти после подне и увече поменутог дана.



Фотографија, примећује „Гардијан”, то доводи у питање, јер се на њој, поред боца вина, види да се нико од 19 људи не придржава правила социјалне дистанце.

Лист подсећа да су у то време сусрети припадника различитих домаћинстава били ограничени на две особе и то на отвореном, а да је растојање морало да буде најмање два метра, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према тадашњим правилима, пословни састанци уживо могли су да се одржавају само ако је то „апсолутно неопходно”.

Џонсон се већ суочава са оптужбама након што се у јавности појавио видео снимак из децембра прошле године, на којем се званичници његовог кабинета шале на рачун одржавања божићне забаве у Даунинг стриту 10, само четири дана након што се тај догађај десио, у тренутку када су на снази биле строге ковид мере у Великој Британији.

Особље кабинета премијера Бориса Џонсона се може чути на снимку како се смеје и помиње „сир и вино”, док је тадашња портпаролка премијера Џонсона Алегра Стратон приметила да, како је пренео Ројтерс, „дефинитивно није било социјалног дистанцирања”.

Прочитајте још:  Блумберг исмејао немачког канцелара: Шолц се вратио из УАЕ са уговором за један танкер за гас

Стратон, која је у то време била Џонсонова портпаролка, поднела је оставку због тог случаја.

Фотографија на којој се види премијер Велике Британије Борис Џонсон у друштву људи, како пију вино у башти Даунинг стрита током оштрог локдауна прошле године, не доказује да се одржала журка, изјавио је данас његов заменик Доминик Раб.

Фотографија, коју је објавио „Гардијан”, приказује Џонсона и његову супругу Кери, која држи њиховог новорођеног сина, и још двоје људи, за столом на тераси у башти Даунинг стрита, са сиром и вином, пренео је Ројтерс.

„Даунинг стрит користи ту башту као место за рад. То није противно правилима. Не мислим да се то може назвати журком”, казао је Раб, пренео је Танјуг.

Политика/Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *