Др Бранимир Несторовић оснива покрет “Витезови реда змаја”

0

Доктор Бранимир Несторовић (Фото: Јутјуб)

Др Бранимир Несторовић одлучио је да оснује покрет “Витезови реда змаја”. Да ли са овим покретом Несторовић има политичке амбиције знаће се већ у среду, 22. децембра, за када је заказано јавно представљање.

Према агенди коју су објавили сами Несторовићеви “витезови”, покрет ће се, између осталог, бавити и “унапређењем положаја деце”. Потпредседник покрета биће Саша Боројевић.

Подсетимо да је др Несторовића почетком године чак 28 одсто грађана Србије означило као јавну личност која им улива поверење, а да се не бави политиком.

Као формални корак у политику могло би да послужи оснивање овог покрета, односно “витешког реда змаја”?



Витешки ред змаја- Прича о једном веома моћном реду…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Један од најзначајнијих људи из Витешког реда змаја био је Србин и син кнеза Лазара и књегиње Милице, Деспот Стефан Лазаревић а властела из Европе хитала је у Србију да их за витезове прогласи баш он.

Витешки ред Змаја (нем. Драцхенорден; лат. Социетас Драцонистрарум) настао је према угледу на бургундијски витешки ред Св. Ђорђа.

Ред је првобитно био задужен за заштиту краљевске породице цара Светог римског царства Жигмунда (у време док је још увек био краљ Угарске). Чланови реда називали су се драконима. У хрватским стручним текстовима користи се и назив змајоносци



Деспот Стефан Лазаревић, био је сјајан дипломата и војсковођа, вешт играч у политичким играма, човек који после битке код Анкаре 1402. године, поново осамостаљује српску државу, висок, леп, физички изузетно снажан, ексклузивно образован, имао је своју школу борилачких вештина.

Борилачки ауторитет није стекао причама већ биткама, а основни принцип му је био постићи победу са што мање погинулих и рањених.

Чак и у бици против Тамерлана, коју његов зет Бајазит губи, Стефан Лазаревић добија. Добија поражену битку, јер са својим оклопницима прави лом по татарској војсци и са минималним губицима се враћа кући.

Прочитајте још:  Супруга преминулог доктора: Мој муж је био здрав и умро је од последица Фајзерове вакцине!

Посебну пажњу посвећује борилачким вештинама, и реформисању војске.



Да неког властелина Деспот Стефан рукоположи у витеза, већ у старту то је значило славу али и огромну обавезу да мора да се понаша према правилима деспотове школе, у којој је дипломирао, да буде хуман, да чува људске животе, да воли људе и да се бори против зла.

Деспот Стефан је чувао културна достигнућа Немањића, а војска га је посебно интересовала, тако да је направио радикално кориговање војног састава.

Укинуо је феудалне одреде и увео регуларну, стајаћу војску. Војне обавезе нико није био ослобођен, чак и ако је то покушавао зидајући манастире и помажући их у најлепшој традицији Немањића. Први заводи порез манастирима, да би имао новац за издржавање и наоружавање своје стајаће, одлично наоружане, навежбане и добро мотивисане војске.

Деспот Стефан Лазаревић је био припадник чувеног витешког реда „Змаја“ који је 1408. године установио угарски краље Жигмунд Луксембуршки.



Била су двадесет и четири члана првог реда ордена „Змаја“ а на првом месту је био Деспот Стефан Лазаревић.

Припадници овог реда имали су право да на свом грбу прикажу зеленог змаја, који репом држи врат а на склопљеним крилима има црвени крст.

Витешки ред Змаја или Ордо Драгонис у свету је основан 12. децембра 1408. године, а међу оснивачима поред угарског краља Жигмунда Луксембрушког и његове супруге Барбаре налазила су се и двадесет два најугледнија властелина из Угарске и њој суседних земаља. Ред је наводно створен с циљем да се поведе борба против шизматика и јеретика.



Након битке код Никопоља у којој је као османски вазал учествовао и кнез Стефан Лазаревић дошло је до промена у угарској политици на њеним јужним границама.

Крајем 1403. или почетком 1404. године дошло је до помирења између угарског краља и српског деспота. Угарски краљ постао је сизерен српског деспота, а Стефан Лазаревић је добио и Мачву са Београдом. Тиме он није постао само Жигмундов вазал већ и угарски магнат који је у том својству био обавезан да учествује у раду Сабора.

Прочитајте још:  ДР НЕСТОРОВИЋ: Ово је један од најмоћнијих лекова које данас имамо!

Вероватно је тада увршћен и међу бароне угарског краљевства па је добио право да носи титулу магнифицус. У то време напети политички односи у Угарској довели су до груписања магната у међусобно супростављене скупине. Група магната окупљених око палатина Угарске Николе ИИ Горјанског (1403—1433) била је чврсто повезана родбинским везама и заједничким политичким интересима и подржавала је краља Жигмунда на положају угарског краља. Из ове групе настао је Змајев ред.



У другој половини 14. века основан је велики број витешких редова. За разлику од ранијих времена када су они били оснивани као монашки витешки редови а под утицајем крсташких ратова, редови из друге половине 14. са почетка 15. века били су елитистичке организације најугледније властеле која се на тај начин окупљала да би заштитила властите политичке интересе. Главни интерес краља Жигмунда била је одбрана Угарске.

Једна од мера учвршћивања одбране било је и формирање Реда, заправо политичког савеза, угарских и страних магната који су имали поседе на границама Угарске ка Немачкој, преко Србије и Ердеља до Галиције. Чланови Змајевог реда су потписивали оснивачку повељу оним редом који је истовремено одражавао унутрашњу хијерархијску структуру реда али и значај појединих области за одбрану Угарске. Зато се на првом месту налазио деспот Стефан Лазаревић.

Чланство у Реду доносило је и неке привилегије, попут права да се известан број личности произведе у витезове Реда, а познато је да је деспот Стефан ово право и користио. Сматра се да је деспот Стефан користио и обележја Реда у виду хералдичких симбола, али како је изгледао његов грб и да ли су у њега били укључени симболи Реда није познато.

Прочитајте још:  Осуде ЕУ и Приштине, тражене мере против Србије: Бурна расправа у ЕП о ситуацији на КиМ

Чланови Реда су такође имали и одређен начин понашања, одевања и обавезу давања милостиње. Поред симбола змаја који се носио око врата, чланови реда носили су плави плашт од сомота са златном инсурекцијом пламеног крста у коме је била исписана девиза реда. Симболи реда налазили су се и на другим одличјима витешког сталежа, на пример мачевима.



СИМБОЛ РЕДА!

Симбол реда је змај са репом обавијеним око врата. На леђима змаја, од врата па све до репа, налазио се црвени крст Светог Ђорђа, док је читав симбол био на сребрној позадини.

Змај је представљао звер из Књиге откровења, док је црвени крст симболизовао победу Христа над злим силама. Од чланова реда очекивало се да стално носе симбол, најчешће у облику медаљона око врата и често су сахрањивани са њим.

Представници Универзитета у Букурешту сматрају да је оригинални назив повеље о оснивању реда ‘О Qуам Мисерицорс ест Деус, Пиус ет Јустус’ највероватније био део амблема.



МОДЕРНО ДОБА!

Иако је симбол реда присвојен од стране многобројних племићких породица у Европи, до данас је очувано мало историјских артефаката реда.

Копија повеље о оснивању реда из 1707. године, која се чува у универзитету у Букурешту, представља најстарији сачувани историјски артефакт реда.

Данас „Империјални и краљевски суд и ред змаја“ представља недавно незванично обновљени ред Змаја. Иако се не сматра витешким редом, стекао је велики број следбеника.



Један од његових најистакнутијих чланова је Мајкл Стјуарт од Олбанија, познатији под титулом „Принц Мајкл од Олбанија“, коју је сам себи наденуо.

Олбани тврди да је директан потомак Чарлса Едварда Стјуарта, последњег представника краљевске куће Стјуарта. 28.Јуна 2011 године Кнез Александар Карађођевић као припадник краљевске породице из Србије, државе чији је владар Деспот Стефан Лазаревић био један од оснивача старог Реда Змаја, покреће поново Ред. Након његове смрти први човек реда је Принц Владимир Карађорђевић.

Ординација.тв

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *